Γενικά

“Κουτσή” η εφαρμογή του νόμου για ποδηλάτες-Δεν έγιναν αλλαγές

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η εφαρμογή του νόμου για τους ποδηλάτες να γίνει με προβλήματα.
Ο νέος νόμος για τους ποδηλάτες ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο παρατηρείται κωλυσιεργία στην ακύρωση ή και τροποποίηση νόμων που ισχύουν μέχρι σήμερα, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα.
Μιλώντας στην Offsite ο βουλευτής του κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τόνισε ότι αν και ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά, στην περίπτωση που δεν γίνει τροποποίηση ή ακύρωση νόμων που ισχύουν μέχρι σήμερα θα δημιουργείται πρόβλημα.
Αυτό όπως εξήγησε ο κύριος Θεοπέμπτου θα συμβεί λόγω και του γεγονότος ότι θα βρίσκεται σε ισχύ τόσο ο νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή όσο και οι σημερινοί με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν ποινές να υπάρχει σύγχυση στην βάση ποιού νόμου θα πρέπει να ισχύει η κάθε ποινή.
Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει αν και έχουν καταγραφεί όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ακόμα το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταθέσει στην Βουλή τα απαραίτητα νομοσχέδια μέσα από τα οποία είτε θα τροποποιούνται οι υπάρχοντες νόμοι ή θα ακυρώνονται, για να μπορέσει έτσι η νέα νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε μετά από 7 χρόνια συζητήσεων να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.
Θέμα ενημέρωσης 
Ένα άλλο θέμα το οποίο χρειάζεται να προχωρήσει είναι και αυτό της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την νέα νομοθεσία.
Θα πρέπει είτε μέσα από άρθρα είτε μέσα από διάφορα σποτάκια τόσο οι ποδηλάτες όσο και οι άλλοι οδηγοί να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος…. 
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, περιλαμβάνει πρόνοιες που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν το ποδήλατο ενώ περιλαμβάνει ορισμούς για τις ποδηλατολωρίδες, τους ποδηλατόδρομους και τις ποδηλατικές διαδρομές.
Καθορίζονται παράλληλα, τα δικαιώματα των ποδηλατών και οι υποχρεώσεις των οδηγών αυτοκινήτων σε σχέση με τους ποδηλάτες αλλά και οι υποχρεώσεις των ποδηλατών.
Η χρήση του ποδηλάτου επιτρέπεται βάσει των προϋποθέσεων του νόμου σε οποιοδήποτε δρόμο ,  ποδηλατόδρομο,  ποδηλατοδιάδρομο ή σε οποιαδήποτε ποδηλατολωρίδα.
Από την άλλη απαγορεύεται σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας εκτός σε περιπτώσεις οργανωμένης εκδήλωσης ποδηλασίας και μετά από σχετική άδεια.
 Το νομοσχέδιο απαγορεύει την ποδηλασία υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ενώ, οι ποδηλάτες θα υπόκεινται και σε άλκοτεστ.
Όσον αφορά στα αδικήματα και τις σχετικές ποινές, οι ποδηλάτες που διαπράττουν αδικήματα θα υπόκεινται σε χρηματική ποινή μέχρι €1500 ή σε φυλάκιση όχι πέραν των 6 μηνών ή και τα δύο.
Την ίδια ώρα, οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων που δεν σέβονται τις ρυθμίσεις καθώς και άτομα που κατασκευάζουν ή  εισάγουν ή θέτουν σε κυκλοφορία ποδήλατα εκτός αναγκαστικών προδιαγραφών θεωρείται ότι διαπράττουν αδίκημα και υπόκεινται σε χρηματική ποινή μέχρι €1000 και φυλάκιση μέχρι 6 μηνών.
Πηγή: offsite

Σχετικά νέα

X
Translate »