Γενικά

Κοκτέιλ και γκουρμέ συνταγές με χαλούμι σερβίρει ο ΚΟΤ στο Λονδίνο (Φωτογραφίες)

Γκουρμέ τυρί το χαλούμι στο Λονδίνο- Ο ανεκμετάλλευτος λευκός χρυσός της Κύπρου
Του Αντρέα Πολυκάρπου
Μπορεί ως χώρα διεθνώς να κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες αναφορικά με διεθνείς επιτυχίες, όμως έχουμε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές στο χώρο του φαγητού.

Αναφερόμαστε στο χαλούμι, το οποίο χρόνο με το χρόνο, εξελίσσεται στον ανεκμετάλλευτο- μεχρι στιγμής- λευκό χρυσό της Κύπρου.

Αυτή τη φορά, το γευστικό μας τυρί φοράει τα καλά του και μεταμορφώνεται σε μια γκουρμέ λιχουδιά στο Λονδίνο.

Τι θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, εγκαινιάζει στις 13 Νοεμβρίου το εστιατόριο  που θα προσφέρει διάφορες γεύσεις με βάση το.. χαλούμι.

Το εθνικό μας τυρί, προσφέρετε στο Λονδίνο σε δεκάδες διαφορετικές γκουρμέ συνταγές, ενώ την ίδια στιγμή τα βρετανικά μέσα καλούν αυτούς που θα δοκιμάσουν τις εν λόγω συνταγές να ετοιμαστούν για ένα ταξίδι γεύσεων που θα τους μεταφέρει από το ψυχρό Λονδίνο στην ηλιόλουστη Πάφο τρώγοντας τραγανά halloumi fingers με μαρμελάδα ντομάτας και τσίλι.

Επίσης, θα προσφέρεται χαλούμι με κουνουπίδι μέσα σε μια σάλτσα από γιαούρτι και λεμόνι, φρεσκοψημένο χαλούμι με κολοκυθάκι σερβιρισμένο με σαλάτα από μάραθο, κουκουνάρι σερβιρισμένο με dressing λεμονιού και μελιού, καθώς και ψητό χαλούμι σερβιρισμένο σε ψωμάκι με βούτυρο κολοκύθας και μπαχαρικά.

Και για τους πιο προχωρημένους γκουρμεριαρηδες, θα υπάρχει ακόμα και παγωτό χαλούμι για να ολοκληρωθεί η γευστική πανδαισία.

Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν κάθε πιάτο μεμονωμένα ή να επιλέξουν την πλήρη εμπειρία γευσιγνωσίας με κάθε γεύση σε ένα μοναδικό platter για δύο άτομα.

Παράλληλα, θα σερβίρονται κα δύο εμπνευσμένα από την Κύπρο κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν ειδικά από το Mixologist Chad Canning: το Bloody Mary και το Cilantro & Ginger Martini με βάση και πάλι το χαλούμι.

Η δύναμη της εξαγωγής του χαλουμιού

Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι μόνο το 2016 η παραγωγή του χαλουμιού έφτασε τους 23 τόνους εκ των οποίων μόλις οι 4 τόνοι παρέμειναν στην Κυπριακή αγορά.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του παραδοσιακού μας τυριού έφτασαν τους 19, 300 τόνους με τα έσοδα να ανέρχονται σε 128,775 εκατομμύρια

Παράλληλα, από το 2007 μέχρι και το 2016 εξήχθησαν 103, 763 τόνοι χαλουμιού ενώ τα τελευταία 10 χρόνια οι εξαγωγές του χαλουμιού παρουσιάζουν σταθερή αύξηση και από το 2,4% έφτασαν το 26,5%.

Τα έσοδα, δε, από τις εξαγωγές τετραπλασιάστηκαν από το 2007 μέχρι και το 2016. Το 2007 μπήκαν στα ταμεία 30,955 εκατομμύρια και μέσα σε 10 χρόνια ξεπέρασαν τα 128 εκ. ευρώ.

Πηγή: offsite.com

Σχετικά νέα

X
Translate »