Γενικά

Κλείνουν τις μαιευτικές κλινικές

Ειδοποίηση από το υπουργείο Υγείας, ότι η λειτουργία των κλινικών τους αναστέλλεται βάσει διαταγμάτων έχουν λάβει οι μαιευτικές – γυναικολογικές κλινικές παγκυπρίως, οι οποίες βάσει νόμου λειτουργούν παράνομα από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Αιτία, για άλλη μια φορά, είναι η μη εργοδότηση από τις κλινικές, του απαραίτητου αριθμού μαιών, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προδιαγραφές και οι κλινικές να καθίστανται παράνομες.

Η έλλειψη μαιών και η μη σωστή στελέχωση των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών είναι ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία, με τη Βουλή να ανανεώνει την αναστολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης πρόνοιας της σχετικής νομοθεσίας κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία αναστολή που δόθηκε από τη Βουλή έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι κλινικές ήταν υποχρεωμένες να εντοπίσουν και να εργοδοτήσουν μαίες προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νόμου.

Ωστόσο, όπως οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν διαθέσιμες μαίες για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα ενώ και η πληροφόρηση της οποίας τυγχάνουν από το υπουργείο Υγείας σε σχέση με τον αριθμό των μαιών που θα αποφοιτήσουν από τις σχολές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι ασαφής.

Οι γυναικολόγοι, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» η πρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αφροδίτη Ελισσαίου, «δεν αρνούνται να εργοδοτήσουν τον αριθμό μαιών που απαιτεί η νομοθεσία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμες μαίες για να εργοδοτηθούν με αποτέλεσμα να έχουμε βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση, να έχει λήξει η αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας και οι κλινικές να έχουν αρχίσει να λαμβάνουν την ειδοποίηση από το υπουργείο Υγείας για αναστολή της λειτουργίας τους».

Ως γυναικολογική εταιρεία, είπε η κ. Ελισσαίου, «θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, στον οποίο και θα θέσει εκ νέου το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας ότι θα μας δώσει και τον αριθμό των μαιών που αναμένεται ότι θα αποφοιτήσουν από τις σχολές το επόμενο διάστημα, για να αξιολογήσουμε και εμείς την κατάσταση και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Στην Κύπρο, εξήγησε, «λειτουργούν συνολικά 28 μαιευτικές κλινικές και για την κάθε κλινική, για να εφαρμόζεται η νομοθεσία χρειάζονται πέντε μαίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αριθμός των μαιών που θα αποφοιτήσουν από τις σχολές είναι μικρός, τότε το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Για αυτό και εμείς ως Επιστημονική Εταιρεία αναμένουμε την πληροφόρηση από το υπουργείο Υγείας».

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων έχει εκφράσει την αντίθεση του για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση διαταγμάτων αναστολής της λειτουργίας των μαιευτικών κλινικών, επικαλούμενος την «ασαφή» εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τον αριθμό των μαιών που θα αποφοιτήσουν το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες που φθάνουν στους γυναικολόγους κάνουν λόγο για 30 μόνο νέες μαίες.

Από πλευράς του υπουργείου Υγείας, φαίνεται να εκφράζεται και ο ισχυρισμός ότι οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να εργοδοτήσουν μαίες και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στη στελέχωσή τους και κυρίως από την Ελλάδα.

Το θέμα, όπως πληροφορούμαστε, απασχολεί και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών ενώ και οι ιδιώτες γυναικολόγοι – μαιευτήρες άρχισαν σε ατομικό επίπεδο να αποστέλνουν σχετικές επιστολές προς το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: philenews.com  

Σχετικά νέα

X
Translate »