Κοινωνία

Κινητό στο τιμόνι:Από 85 ευρώ πάει 300; Τι αλλάζει σε ποινές

Σε αξιοποίηση της εκτενούς μελέτης του καθηγητή δρ. Ανδρέα Καπαρδή προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η μελέτη αφορούσε αναθεώρηση των ποινών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έχουν ετοιμαστεί για προώθηση στη Βουλή 5 με 6 νομοσχέδια. Σχετική γνωμάτευση για συγκεκριμένες πρόνοιες έχει κάνει και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σκέψεις γίνονται, σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, για αύξηση των ποινών στη βάση της μελέτης του δρ. Καπαρδή σε αδικήματα που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Αν για παράδειγμα, ανέφερε, η σημερινή ποινή για οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου στο χέρι προβλέπει πρόστιμο 85 ευρώ, γίνονται σκέψεις να πολλαπλασιαστεί το πρόστιμο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ.

Σκέψεις γίνονται, επίσης, για κράτηση αυτοκινήτου και στέρηση άδειας αν ο οδηγός βρισκόταν στο τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλης, ναρκωτικών, είτε αν οδηγούσε με αυξημένο όριο ταχύτητας. Η γνωμάτευση του ΓΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να προκύψει ρύθμιση στην Αρχή της αναλογικότητας.

Ήδη, όπως σημείωσε ο Ι. Νικολάου, προωθούνται σχετικά ενημερωτικά σποτάκια και επιπλέον γίνονται σκέψεις για σύσταση σχολής επιμόρφωσης παραβατών.

Σχετικά νέα

X
Translate »