Επιχειρήσεις

Κερδίζουν έδαφος τα funds για ακίνητα

Σε συνεταιρισμό με δύο λιβανέζικες εταιρείες για τη σύσταση επενδυτικών ταμείων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών για υφιστάμενα εμπορικά, κυρίως, ακίνητα προχώρησε η κυπριακή εταιρεία, Fox Smart Estate Agency.

Το εν λόγω ταμείο, το οποίο εμπίπτει στον νόμο για εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία (alternative investment funds/AIF), χωρίζεται σε μικρότερα ταμεία.

Οι επενδυτές προέρχονται από χώρες, όπως Λίβανος και Αίγυπτος, για τους οποίους η Fox αναλαμβάνει την εξεύρεση των ακινήτων.

Σημειώνεται έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, η οποία αφορούσε εμπορικά κτήρια με μακροπρόθεσμα καλούς ενοικιαστές, όπως τράπεζες και κυβέρνηση, με σημαντική απόδοση (ετήσιο ενοίκιο σε σχέση με την τιμή αγοράς) της τάξης του 6%.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το πρώτο ταμείο προσέλκυσε γύρω στα €16 εκατ., ενώ στόχος είναι όπως τόσο το δεύτερο όσο και τα επόμενα ταμεία να προσελκύσουν γύρω στα €20 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι και η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρά στη σύσταση επενδυτικού ταμείων ακινήτων, περίπου €190 εκατ. στο οποίο αναμένεται να εισαχθούν 21 ακίνητα.

Το ταμείο, για το οποίο έχει εξασφαλίσει έγκριση για εγγραφή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, θα συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ).

Αίτηση για δεύτερο ταμείο
Επί του παρόντος εκκρεμεί η αίτηση του συνεταιρισμού της Fox με τις δύο λιβανέζικες εταιρείες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου fund. Οι δύο εταιρείες ανέλαβαν τον ρόλο των συμβούλων και έχουν εξειδίκευση στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα της διαχείρισης.

Πρόθεση του συγκεκριμένου συνεταιρισμού είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή κάθε έξι έως δώδεκα μήνες, να δημιουργείται ακόμα ένα ταμείο, με στόχο την από κοινού συνεργασία μεταξύ των ταμείων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αγοράς κτηρίων αρκετών εκατ. ευρώ.

Εμπορικά και οικιστικά κτήρια
Το δεύτερο ταμείο, για το οποίο υποβλήθηκε αίτηση στην ΕΚΚ, αφορά υφιστάμενα ενοικιασμένα εμπορικά και οικιστικά κτήρια σε καλή κατάσταση, με αποδόσεις που αναμένεται να μειωθούν οριακά σε σχέση με το πρώτο fund και να κυμανθούν γύρω στο 5-5,5%.

Παρόλο που στα δύο πρώτα ταμεία η στρατηγική επικεντρώθηκε σε ολοκληρωμένα κτήρια, εντούτοις το τρίτο fund αναμένεται να αφορά κτήρια είτε ημιτελή, είτε παλιάς κατασκευής, τα οποία χρήζουν επιδιόρθωσης.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων είναι η ευκολία που παρέχεται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους για αγορά ακινήτου, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της εξεύρεσης κτηρίου και των διαδικασιών που απαιτούνται στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Πηγή:

Σχετικά νέα

X
Translate »