Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κατόπιν εορτής μέτρα και για ακτή Μακένζι

Χρειάστηκαν, (δυστυχώς), δυο μήνες από την πρώτη καταγγελία του δημάρχου Λάρνακας, για να κινητοποιηθεί η κρατική μηχανή για ανακοπή της περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας κατά μήκος μεγάλου τμήματος της ακτογραμμής Μακένζι στη Λάρνακα. Αυτό έγινε χθες, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης υπό τον Έπαρχο Λάρνακας, κατά την οποία αποφασίστηκαν μέτρα επαναφοράς της παραλίας στην αρχική της μορφή, αφού ατυχώς και αυτή τη φορά το κράτος δεν πρόλαβε και δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή από τον ιδιώτη.

Όπως κατέγραψε χθες ο φακός του «Φ» την περιοχή Μακένζι, μετά από αυθαιρεσίες δυο περίπου μηνών, κατέστη αγνώριστη. Ιδιώτης, τον οποίο γνωρίζουν τόσο ο Δήμος Λάρνακας όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση και κινούνται ήδη νομικά εναντίον του, προέβη στις εξής αυθαιρεσίες: Σε μια έκταση μήκους 150 μέτρων τοποθετήθηκαν ογκόλιθοι και χαβάρα, που στη συνέχεια επικαλύφθηκαν με άμμο. Το πλάτος της επέμβασης έχει 30 – 40 μέτρα και το ύψος 3 – 4 μέτρα. Το θέαμα φαντάζει σαν έκτρωμα από μακριά από τους Λαρνακείς και προκαλεί έντονη δυσφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από πηγή του Δήμου Λάρνακας κατά τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία παρακάθησαν αριθμός αρμοδίων κρατικών Υπηρεσιών, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων μέτρων και τα ακόλουθα:

  • Μετά τη λήψη νομικών μέτρων κατά του ιδιώτη, που προέβη στην αυθαιρεσία από τον Δήμο Λάρνακας, σε ανάλογα μέτρα μέσω αγωγής, θα προβεί και το Κράτος διά της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.
  • Ανεξαρτήτως χρόνου και κόστους, όλες οι αυθαιρεσίες θα  αποκατασταθούν. Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε χθες η εκπόνηση σχετικής μελέτης και υποβολής εισηγήσεων προς την Επαρχιακή Διοίκηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η διαδικασία. (Σε μεταγενέστερο στάδιο ίσως εξεταστεί και το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων προς διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον συγκεκριμένο υπεύθυνο για την καταστροφή της παραλίας).

 

  • Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εδώ και λίγες μέρες οι αυθαίρετες εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας Μακένζι σταμάτησαν. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε και χθες επί τόπου, η αυθαιρεσία περίπου ολοκληρώθηκε.
  • Πάντα κατά τις πληροφορίες μας, στο πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων, αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της αυθαίρετης επέμβασης, να υπήρξε παράνομη επέκταση κτηρίου εντός θάλασσας η οποία προηγουμένως επιχωματώθηκε.

Στη χθεσινή σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν διά λειτουργών η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το Τμήμα Δημοσίων – Θαλασσίων Έργων και ο Δήμος Λάρνακας.

Σε λακωνικές δηλώσεις του στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας παρέπεμψε στις καταγγελίες στις οποίες προέβη στην Αστυνομία για το θέμα ο δήμος, από τον περασμένο Μάρτιο. «Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε και απαιτήσαμε να σταματήσει. Σαν Δήμος Λάρνακας το ελάχιστο που ζητούμε είναι να αποκατασταθεί στο ακέραιο η ζημιά από την επέμβαση που έγινε στο πιο πάνω τμήμα της παραλίας Λάρνακας», επανέλαβε για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος της Λάρνακας

Σχετικά νέα

X
Translate »