Breaking News

Επιχειρήσεις

Καταλύτης κατά της ανεργίας Σχέδιο της ΑνΑΔ – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα ψηλά ποσοστά απασχόλησης των συμμετεχόντων και ο ψηλός βαθμός ικανοποίησης, που εκφράζουν από τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν έμπρακτα τη χρησιμότητα της οργανωμένης ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΑνΑΔ δηλώνει ικανοποιημένη από το Σχέδιο και τη συνεργασία τους με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το Σχέδιο έχει καταλυτική επίδραση στην απασχολησιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (91,5%) είναι εργαζόμενοι περίπου 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Σχέδιο.

Σχεδόν 8 στους 10 (79,9%) συμμετέχοντες, εξακολουθούν να βρίσκονται στην επιχείρηση/οργανισμό όπου εργάζονταν στο πλαίσιο του Σχεδίου.

Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με απασχόληση 1-9 άτομα, εντοπίζονται τα μικρότερα ποσοστά τόσο απασχόλησης όσο και παραμονής στην επιχείρηση στην οποία εργοδοτήθηκαν μέσω του Σχεδίου (88,0% και 77,0% αντίστοιχα). Αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν 3 στους 10 (32,8%) συμμετέχοντες από αυτούς που απασχολούνται, βρίσκονται στον τομέα των Επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ ακολουθεί ο τομέας του Εμπορίου και επισκευής αυτοκινήτων (16,2%).

Εννέα στους 10 (90,0%) συμμετέχοντες από αυτούς που εργάζονται απασχολούνται σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι Πτυχιούχοι (82,9%). Ο μέσος όρος των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών των απασχολούμενων συμμετεχόντων είναι €1.050, με μικρή διαφορά μεταξύ ανδρών (€1.092) και γυναικών (€1.015).

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (90,5%) εργάζονται με καθεστώς πλήρους και μόνιμης απασχόλησης, χωρίς να παρουσιάζεται διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (93,5%) θεωρούν από χρήσιμες μέχρι πολύ χρήσιμες τις γνώσεις και δεξιότητες που απόκτησαν μέσω της συμμετοχής τους στο Σχέδιο.  Ψηλότερα ποσοστά καλού ως πολύ καλού βαθμού χρησιμότητας των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν εντοπίζονται στους συμμετέχοντες άνδρες (94,4%) σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες γυναίκες (92,7%).

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 4 στους 10 (40,5%) των συμμετεχόντων που είναι είτε άνεργοι ή αδρανείς βρήκαν για κάποιο χρονικό διάστημα εργασία μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Σχέδιο και σχεδόν όλοι (92,4%) εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα πέραν της διάρκειας του προγράμματος στην επιχείρηση/οργανισμό εργοδότησης τους στο πλαίσιο του Σχεδίου.  Ο μέσος όρος παραμονής τους στην επιχείρηση/οργανισμό ανέρχεται στους 4,1 μήνες.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων & Προοπτικές Απασχόλησης, αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (94,4%) αξιολογούν από καλό ως πολύ καλό τον βαθμό αξιοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν (19,8% και 74,6% αντίστοιχα). Πάνω από 9 στους 10 (91,1%) θεωρούν ότι η συμμετοχή τους βελτίωσε τις προοπτικές απασχόλησής τους.

Εξάλλου, σε σχέση με την ικανοποίηση των επωφελούμενων από το Σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (95,6%) είναι είτε πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι από το Σχέδιο και θα παρότρυναν τρίτους για να συμμετάσχουν στο Σχέδιο (98,1%). Πάνω από 9 στους 10 (94,4%) είναι επίσης πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με την ΑνΑΔ.

Τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τα 834 άτομα που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο, ηλικίας 21-30 ετών.

Σημειώνεται ότι  το Σχέδιο επιλέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το 2011, ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμοιβαίας Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα «Διευκόλυνση της Μετάβασης από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ποιοτική Εργασία».

Πηγή: offsite.com

Σχετικά νέα

X
Translate »