Breaking News

Γενικά

Κατά δεκάδες συρρέουν στα ΤΑΕΠ στην Κύπρο- Τι περιστατικά αφορούν

Κατά δεκάδες συρρέουν το τελευταίο τριήμερο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ασθενείς, λόγω ιώσεων, ουρολοιμώξεων, θερμοπληξιών και ηλιακών εγκαυμάτων, με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Νίκη Σιμιλλίδου, να κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση περιστατικών ανά 24ωρο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Σιμιλλίδου επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ιώσεων, που μπορεί να είναι γαστρεντερίτιδες, ήπιες βρογχίτιδες και  αμυγδαλίτιδες, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την κ. Σιμιλλίδου, τα περιστατικά αυτά αφορούν κυρίως Ελληνοκυπρίους, ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά ξένους υπηκόους.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι κάθε δέκα περιστατικά που επισκέπτονται το ΤΑΕΠ ανά 24ωρο, τα τρία αφορούν παιδιά μέχρι δέκα ετών.
Επιπλέον, τονίζει ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από δύο 24ωρα, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβαίνουν άμεσα στον γιατρό.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΑΕΠ είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της δραστηριότητας των ιώσεων, για να σημειώσει ότι πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται με ψηλούς πυρετούς, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονοκεφάλους, αδυναμία, ρίγος, βήχα και καταρροή».

Σε ό,τι αφορά στα περιστατικά ουρολοιμώξεων, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα αυξημένα την περίοδο αυτή. «Οι πολλές ώρες που μένουν κάποιοι με τα μαγιό βρεγμένα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ενώ η συνηθισμένη θεραπεία είναι η χορήγηση αντιβιοτικών», είπε η κ. Σιμιλλίδου.

Τέλος, συστήνει  στο κοινό όπως επισκέπτεται γιατρό σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, καθώς επίσης να αποφεύγει τις συνεστιάσεις σε χώρους με πολλά άτομα, γιατί, όπως τόνισε, μια ίωση «μεταδίδεται πολύ εύκολα με το σάλιο».

Επιπλέον, συστήνει στους βαριά πάσχοντες (καρδιακοί, ασθματικοί, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στον ήλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »