Going out

Καλοκαιρινή Έκθεση «Ερμηνεύοντας το μπλέ»

Η γκαλερί Κυπριακή Γωνιά παρουσιάζει την καλοκαιρινή έκθεση της με τίτλο «Ερμηνεύοντας το μπλέ» απο 22 Ιουνίου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2018

Η έκθεση οργανώνεται και επιμελείται απο την γκαλερί σε συνεργασία με τον εικαστικό Αντώνη Τζιαρρίδη.

Εγκαίνια:Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 ώρα 8.00 μ.μ.

Επισκέψεις: Δευτέρα – Παρασκεύη 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. / 4.30 μ.μ. – 7.30 μ.μ. Σαββάτο 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Λαμβάνουν μέρος οι καλλητέχνες:

Αθηνά Αντωνιάδου, Άντρος Ευσταθίου, Αντώνης Τζιαρρίδης, Βαρβάρα Γεωργίου, Βάσος Δημητρίου, Γιώργος Αχιλλέως, Δαμιανός Ζησίμου, Έλενα Τσιγαρίδου, Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Κούλα Κάλβαρη, Λία Βογιατζή, Λία Λαπίθη, Μαρία Αναξαγόρα, Μαρία Τριλλίδου, Νικόλας Αντωνίου, Νικολέττα Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Πασάντας, Σπύρος Αγαθoύ, Σταύρος Αντωνόπουλος, Hourig Torossian, Χριστίνα Χριστοφή, Χρίστος Αβραάμ, Χρίστος Μίχλης.

Κείμενο Κώστα Μαννούρη

Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κ’ εγώ την φύσι λίγο.

Θάλασσας του πρωιού κι ανέφελου ουρανού

λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη• όλα

ωραία και μεγάλα φωτισμένα.

Κ. Καβάφης, «Θάλασσα του Πρωιού»

Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, το μαύρο του πένθους, το πράσινο της φύσης. Υπάρχουν απλοϊκές και βολικές απαντήσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς ασφαλώς να τους αφαιρούν το παραμικρό απ’ τον πλούτο του περιεχομένου τους. Με το μπλε τα πράγματα κάπως περιπλέκονται και ευτυχώς γιατί στη συνθετότητα υπάρχει η πρόκληση της δημιουργίας. Τι είναι, λοιπόν, το μπλε; Τι ακριβώς πρεσβεύει; Είκοσι τρεις καλλιτέχνες συμπράττουν για να μας δώσουν ο καθένας μια σημαντική ψηφίδα της απάντησης. Η ερμηνεία του μπλε, επομένως, προκύπτει μέσω της σύμπραξης και της σύνθεσης. Η απάντηση, δηλαδή, δίδεται από την έκθεση εν συνόλω. Διότι το μπλε είναι η θάλασσα που μας δροσίζει και η ίδια που μπορεί και να μας πνίξει, είναι η σημαία αλλά και η φλόγα που μπορεί να την κάψει, είναι ο καλοκαιρινός ουρανός αλλά και η όψη της ασθένειας στο δέρμα. Το μπλε, επομένως, προβάλλει σαν ένα σύνολο ετερόκλητων στοιχείων που ισορροπούν ανεπαίσθητα στο φλοίσβο της θάλασσας, στον καθαρό ορίζοντα, στο αναμμένο κερί της Ανάστασης. Αυτό φαίνεται να είναι το μπλε, μια πολυδιάστατη οντότητα που προσομοιάζει σε δυναμικότητα περιεχομένου με τη ζωή, τον έρωτα και τη λύπη.

Kώστας Mαννούρης

Συγγραφέας

Σχετικά νέα

X
Translate »