Αναπτυξιακά Έργα

Κάνουν πίσω και οι Κινέζοι από την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού Λάρνακας

Καταστροφικό το πλαφόν για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας

Καμία προοπτική να προχωρήσει η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας υπάρχει, εφόσον συνεχίσει να ισχύει το πλαφόν στο εμπόριο…

Μετά τους Ισραηλινούς, κάνουν πίσω και οι Κινέζοι υποψήφιοι επενδυτές.

Όπως αποκάλυψε πριν μερικές μέρες ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, η ισραηλινή κοινοπραξία “AMPA Ltd & Israel Shipyards Ltd” έχει ήδη ενημερώσει ότι δεν μπορεί να υποβάλει τελική προσφορά, ενώ παραμένει σε ισχύ η ρήτρα για πλαφόν στις εμπορικές δραστηριότητες αλλά και καταβολή προστίμου στους διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού, εφόσον υπάρξει υπέρβαση του ανώτατου ορίου. Την ίδια στάση όμως φαίνεται να τηρεί και η κινέζικη εταιρεία “China Communications Construction Company Limited”, η οποία φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι με αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται να μετουσιώσει το αρχικό της ενδιαφέρον σε τελική και δεσμευτική προσφορά.

Ήδη αποκαλύφθηκε στη Βουλή ότι το κράτος θα κληθεί να πληρώσει στους διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ επειδή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν των 900 χιλιάδων τόνων γενικού φορτίου και 500 εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λάρνακας. Η σχετική απαράδεκτη ρήτρα αποτελεί “έργο” του τέως Υπουργού Μεταφορών και Έργων, Μάριου Δημητριάδη και της κυβέρνησης και φαίνεται να τινάζει στον αέρα και την τελευταία προσπάθεια για ανάθεση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας αφού αποτελεί αντικίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο δήμος και τα οργανωμένα σύνολα της Λάρνακας αναμένουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προσωπικά για να διορθωθεί το τραγικό σφάλμα, κάτι που υποσχέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης στην επίσκεψή του στη Λάρνακα στις 3 Μαΐου. Εάν δεν αφαιρεθεί η ρήτρα για πλαφόν στο εμπόριο στη Λάρνακα και αποζημιώσεις στους διαχειριστές στη Λεμεσό, ναυαγεί και η νέα προσπάθεια για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον τέως Υπουργό Μεταφορών και Έργων.

Πρώτοι οι Ισραηλινοί επίδοξοι επενδυτές ξεκαθάρισαν ότι είναι εξωφρενικό να καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο επειδή αυξάνουν τον όγκο του εμπορίου αναδεικνύοντας μάλιστα και την πολιτική πτυχή της υπόθεσης αφού καλούνται να αποζημιώνουν μια αραβική εταιρεία.

Οι όροι που έθεσε η κυβέρνηση στο συμβόλαιο παραχώρησης της διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού είναι ότι ο διαχειριστής του λιμανιού της Λάρνακας θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο στους κατόχους του λιμανιού Λεμεσού σε περίπτωση που ξεπεράσει το πλαφόν των 900.000 τόνων γενικού φορτίου και 500 εμπορευματοκιβωτίων ετησίως. Μάλιστα, σε περίπτωση που το γενικό φορτίο ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο τόνους, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Στους όρους όμως υπάρχει και πιο εξωφρενική πρόνοια η οποία καθορίζει ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουν τους περιορισμούς του πλαφόν οι επενδυτές στο λιμάνι Λάρνακας είναι να συγχωνευθούν με τους διαχειριστές του λιμανιού της Λεμεσού!

Ο δήμαρχος Λάρνακας έχει προειδοποιήσει με δηλώσεις του για σφοδρή αντίδραση σε περίπτωση που ναυαγήσει η νέα προσπάθεια λόγω της απαράδεκτης συμφωνίας για το λιμάνι Λεμεσού.

Πηγή: dialogos.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »