Αναπτυξιακά Έργα

Ισχυρό και επίμονο το εβραϊκό λόμπι στη Λάρνακα

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον Ισραηλινών για ν’ αναλάβουν το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και παράλληλα να επενδύσουν στον τουρισμό της Κύπρου γενικότερα. Ασφαλείς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι την περασμένη Τρίτη υψηλόβαθμα στελέχη και παράγοντες του Τελ Αβίβ, άνθρωποι που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην ισραηλινή πρωτεύουσα, επισκέφθηκαν τη μαρίνα, ξεναγήθηκαν στους χώρους, ζητώντας πληροφορίες για τη λειτουργία της, τις πληρότητές της και γενικά για τον τουρισμό της Κύπρου.
Η επίσκεψη των Ισραηλινών μεταφράζεται σε έντονο ενδιαφέρον για ν’ αναλάβουν την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας, σε συνδυασμό με τις τελευταίες επενδύσεις που έχουν κάνει στην Κύπρο με την αγορά ξενοδοχείων. Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων «AMTA Ltd Israel Shipyards Ltd» είναι μία από τις τρεις υποψήφιες κοινοπραξίες για ν’ αναλάβουν το μεγαλεπήβολο έργο. Οι άλλες δύο κοινοπραξίες είναι κινεζικών και γερμανικών συμφερόντων. Η τελευταία, μάλιστα, είναι θυγατρική της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το λιμάνι Λεμεσού.
Όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, που Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τη μαρίνα Λάρνακας κι εκδηλώνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για ν’ αναλάβουν τη διαχείρισή της. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις νέες επενδύσεις Ισραηλινών στην τουριστική μας βιομηχανία, σε συνδυασμό με την επιθυμία τους ν’ αναλάβουν το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, φαίνεται ν’ ανοίγει μια νέα τουριστική οδός μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν ελλιμενισμένα 8-10 μεγάλα σκάφη αναψυχής Ισραηλινών μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ η ροή σκαφών από τη γειτονική χώρα είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και τούτο, λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης που κατέχει η μαρίνα έναντι του Ισραήλ, αλλά και της καλής φιλοξενίας που τυγχάνουν στη Λάρνακα.

Οι όροι των προσφορών για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας αναμένεται να δοθούν τέλη Σεπτεμβρίου στις κοινοπραξίες για να ετοιμάσουν τις προσφορές τους. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα γίνει γνωστός ο επενδυτής που θ’ αναλάβει το έργο.

Πηγή: politis.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »