Έχουμε θέμα

Θύμα ανεγκέφαλων η λίμνη στο Μενεού

Θύμα ασυνείδητων και ανεγκέφαλων αποτελεί για άγνωστο, αλλά σίγουρα μακρό διάστημα, η τεχνητή λίμνη, (δεξαμενή) του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, στην περιοχή Μενεού, πίσω από το αεροδρόμιο.

Μετά από καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην εφημερίδα μας από πολίτες, ο «Φ» εντόπισε το απόγευμα της Πέμπτης δύο οπές, ικανές να χωρέσουν άνετα άνθρωπο. Στην μια οπή τα σημάδια στο έδαφος καταδεικνύουν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετοί εισέρχονται στον περίκλειστο χώρο για να βγάλουν φωτογραφίες, να πάρουν πλάνα με κάμερες και όχι μόνο.

Σύμφωνα με αρμόδια αρχή, στην οποία αποτάθηκε ο «Φ» για ενημέρωση, στην πιο πάνω λίμνη, που χρησιμεύει για αποθήκευση κατεργασμένου νερού που επεξεργάζεται το εργοστάσιο του ΣΑΛ, μια μικρή αποικία από φλαμίνγκο παραμένει εκεί ολόχρονα, λόγω του ήπιου παραθαλάσσιου κλίματος και των πλούσιων αποθεμάτων τροφής που διαθέτει ο υγροβιότοπος πέριξ. Επίσης, στον υγροβιότοπο και εντός της λίμνης αποικεί μόνιμα πληθυσμός από αγριόπαπιες, αγριόχηνες, γλάροι και άλλα πουλιά.

Οι πολίτες που κατήγγειλαν την υπόθεση στον «Φ», πολλοί από τους οποίους μεταβαίνουν εκεί καθημερινά για περπάτημα και ηρεμία, ανέφεραν επίσης ότι φαίνεται πως κάποιοι επιτήδειοι εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου και χρησιμοποιώντας απόχες, ξύλα κ.λπ. επιδίδονται στην παγίδευση νεοσσών από τις αγριόχηνες και τις αγριόπαπιες. Επίσης, εισέρχονται και αρκετοί για σκοπούς φωτογράφησης με κινητά ή με κάμερες, με φόντο τα φλαμίνγκο, διαταράσσοντας την ησυχία αυτών όλων των πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Και δεν έφτανε αυτό, τις δύο τουλάχιστον οπές στη μεταλλική περίφραξη της τεχνητής λίμνης, (μπορεί να υπάρχουν και άλλες καθώς η έκτασή της είναι πολύ μεγάλη), φαίνεται πως τις πήραν χαμπάρι και κάποιοι λαθροθήρες λαγών. Καθώς υπάρχουν υποψίες και ενδείξεις ότι κατά τις νυχτερινές ώρες και μέχρι την αυγή στήνουν παγίδες σε ανυποψίαστα λαγουδάκια και τις μητέρες τους, που μπαίνουν και αυτά από τις οπές για να δροσιστούν από το νερό της λίμνης.

 

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τις οπές

Διερευνώντας περαιτέρω την υπόθεση, εξασφαλίσαμε και μια εκδοχή ότι τις δυο τουλάχιστον οπές δεν τις άνοιξαν επιτήδειοι, αλλά αυτοί απλώς τις εκμεταλλεύτηκαν, αφού τις βρήκαν ανοικτές και έτοιμες. Αλλά τις άνοιξαν κάποιοι εκ των «έσω»  για την ευκολία τους. Δηλαδή για να μην περπατούν μερικές εκατοντάδες βήματα, προκειμένου να επιτελούν κάποιο καθήκον στο συγκεκριμένο σημείο που αυτές βρίσκονται. Και αυτό ακριβώς δίνει εξήγηση γιατί οι οπές δεν επιδιορθώθηκαν τόσο καιρό, παρόλο που βρίσκονταν ακριβώς πίσω από το Περιβαλλοντικό Φυλάκιο Παρατήρησης της Φύσης και των πουλιών στον Υγροβιότοπο, που δημιούργησε το Τμήμα Δασών.

Ο «Φ» ενημέρωσε χθες τις αρμόδιες Αρχές για το θέμα, τα καθέκαστα στην τεχνητή λίμνη του ΣΑΛ στο Μενεού, αφήνοντας τα περαιτέρω για τυχόν ευθύνες από κάποιους στους αρμόδιους. Και τα συμπεράσματα ασφαλώς στην κοινή γνώμη. Τουλάχιστον πάντως, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι από χθες το πρωί, επρόκειτο να δοθούν άμεσες οδηγίες για να κλείσουν οι οπές και να ελεγχθεί γενικά η περίμετρος της λίμνης, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλες, ώστε να κλείσουν και αυτές.

Σχετικά νέα

X
Translate »