ΠΡΟΣΩΠΑ

«Θέλω να τρέξω ως την Κερύνεια»: Δύο Κύπριοι από τη Λάρνακα τρέχουν στους μαραθώνιους της Ευρώπης για να καταγγείλουν τον Αττίλα…

Με σύνθημα «Θέλω να τρέξω ως την Κερύνεια» και στόχο να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα ξανά για το Κυπριακό πρόβλημα, από μία άλλη οπτική γωνία, δύο νέοι από την Κύπρο τρέχουν σε Μαραθώνιους ανά την Ευρώπη όχι για τον εαυτό τους αλλά όπως οι ίδιοι δηλώνουν «για την κατεχόμενη πατρίδα τους, για την ελευθερία».

Ο Σταύρος Ζαχαρία και ο Μιχάλης Θεοδούλου, ζουν και εργάζονται στη Λάρνακα. Ο Σταύρος κατάγεται από την Κώμα του Γιαλού και εργάζεται σε αλυσίδα εστιατορίων στον τομέα της εκπαίδευσης και ο Μιχάλης από τον Καραβά και τη Λύση είναι ιδιοκτήτης καφενείου. Το τρέξιμο δεν ήταν πάντα το χόμπι τους. Ο Μιχάλης άρχισε να τρέχει μετά τη θητεία του στις δυνάμεις καταδρομέων ενώ ο Σταύρος έτρεξε κάποια στιγμή σε μία «εταιρική κούρσα των 5 χιλιομέτρων».

Τρέχουμε για την κατεχόμενη Κύπρο

«Στην αρχή το κάναμε για να γεμίζουμε λίγο πιο δημιουργικά τον χρόνο μας, να νιώθουμε πως ακόμα “δεν γεράσαμε” με τα μακριά ωράρια του επαγγέλματος. Η ιδέα να τρέξουμε για την κατεχόμενη πατρίδα μας, έπεσε στο τραπέζι μεταξύ σοβαρού και αστείου. Και το κάναμε, δύο φορές μέχρι στιγμής σε διεθνές επίπεδο, μία στο Βελιγράδι και ακολούθως στη Βαλένθια».

Η ιδέα να περάσουν το μήνυμα μέσω του αθλητισμού γεννήθηκε μέσα από την αξία του ίδιου. «Ο αθλητισμός πρέπει να γεννάει ήθος και όχι χουλιγκανισμό, αν μπορούμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα, τότε αυτός είναι ο πιο “ηθικός” τρόπος, αν μπορεί κάποιος να το ονομάσει έτσι. Ακριβώς, όπως έτρεξε και ο Στέλιος Κυριακίδης για τους χιλιάδες πεινασμένους Έλληνες», ομολογούν και οι δύο.

«Θέλω να τρέξω ως την Κερύνεια»

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου έλαβαν μέρος στον ημιμαραθώνιο της Βαλένθια. Με σύνθημα «θέλω να τρέξω ως την Κερύνεια», ο Σταύρος ήθελε να κάνει ξεκάθαρο πως θέλει να τρέξει χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση προς το κατοχικό καθεστώς. «Θέλω να τρέξω ελεύθερος, χωρίς να δείξω ταυτότητα είναι απλό». Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Στόχος είναι η ενημέρωση του κόσμου γύρω από το ζήτημα της κατοχής. Ο επόμενος προορισμός τους, με το ίδιο σύνθημα, η Τεργέστη….

Πηγή: mixanitouxronou.com

Σχετικά νέα

X
Translate »