Αθλητικά Νέα

Η σημασία της ψυχολογικής προετοιμασίας στον αθλητισμό

Πολύ συχνά  ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από πολλούς αθλητές αλλά και προπονητές την έκφραση “ καλή και κακή” ψυχολογία ως στοιχείο που επηρέασε την έκβαση του αγώνα.

Στην επιστήμη της αθλητικής ψυχολογίας, βεβαίως, δεν υφίσταται κανένας  ορισμός που να αναφέρεται σε καλή και κακή ψυχολογία.

Η ψυχολογία του κάθε αθλητή επηρεάζει την απόδοση του. Γι’ αυτό και ένα σωστό πρόγραμμα ψυχολογικής προετοιμασίας μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση αλλά και στην αύξηση της απόδοσης του κάθε αθλητή.

Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται πως μπορεί να συμβάλει ο αθλητικός ψυχολόγος στην ψυχολογική προετοιμασία μια ομάδας ή ενός αθλητή.

Ένας από τους κυριότερους ρόλους του αθλητικού ψυχολόγου είναι η εκπαίδευση των αθλητών στην εξάσκηση των Ψυχολογικών δεξιοτήτων.

Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων (Psychological Skills Training)» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τεχνικές και στρατηγικές σχεδιασμένες για την εκμάθηση ή τη βελτίωση διανοητικών δεξιοτήτων οι οποίες προάγουν την απόδοση και τη θετική προσέγγιση στον αθλητισμό (Vealey, 1988).
Οι κύριες ψυχολογικές τεχνικές είναι: ο θετικός αυτοδιάλογος, η νοερή απεικόνιση, οι τεχνικές χαλάρωσης και η στοχοθεσία.

Οι δεξιότητες αυτές είναι δεξιότητες οι οποίες απαιτούν μακροχρόνια προσπάθεια και συστηματική εξάσκηση. Μάλιστα, πειραματικές έρευνες, με αθλητές υψηλού επιπέδου, καθώς και ανέκδοτες μαρτυρίες συνηγορούν για τη χρησιμότητα της εξάσκησης των ψυχολογικών δεξιοτήτων στη βελτίωση της απόδοσης.

Είναι σημαντικό να τονισθεί, ότι οι περισσότερες ψυχολογικές δεξιότητες έχουν εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής, καθώς και ότι κάθε πρόγραμμα εξάσκησης  πρέπει να έχει στόχο τη βελτίωση συγκεκριμένων τομέων που υστερεί ο αθλητής και όχι όλους.

Η καλή ψυχολογία, λοιπόν, δεν είναι θέμα «ημέρας» ή τύχης, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής, στοχευμένης εργασίας. Και είναι αυτή η συστηματική παροχή ψυχολογικής υποστήριξης που οδηγεί μια επαγγελματική ομάδα στην επιτυχία.

 

Θάλεια Παναγή

MSc Sport Psychology

MA Clinical-Counseling Psychology

Part Time Associate Lecturer at UCLan Cyprus

 

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακά στην Αθλητική Ψυχολογία από το Liverpool John Moores University και Κλινική-Συμβουλευτική Ψυχολογία απο το La Salle University, USA, η Θάλεια Παναγή έχει ήδη στο ενεργητικό της διεθνή εμπειρία με αθλητές διαφόρων αθλημάτων.

Στο παρόν στάδιο συνεργάζεται με διάφορες ομάδες, ακαδημίες, προπονητές, αθλητές και διαιτητές με κύριο γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Επιπρόσθετα, διδάσκει ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, καθώς επίσης συνεργάζεται και με το Αθλητικό Σχολείο American Academy, στη Λεμεσό.

Τέλος, η Θάλεια είναι μέλος του Συμβουλίου του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, ενώ αντιπροσωπεύει τον Σύνδεσμο στην ομάδα εργασίας για την Αθλητική Ψυχολογία European Federation of Psychologists’ Association (EFPA).

Πηγή: balla.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »