Going out

Η Λάρνακα φιλοξενεί το 12ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Πραγματοποιείται από τις 15 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου στη Λάρνακα, το 12 Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού που διοργανώνεται από το Δήμο Λάρνακας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «φέτος στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν συγκροτήματα από το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Βουλγαρία, το Κοζάνι, τον Πόντο, τη Γεωργία και την Αρμενία ενώ θα συμμετέχουν και 15 συγκροτήματα από την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα δώσουν το παρών τους περίπου 800 χορευτές».

Αναμένεται ότι «πάνω από 50 χιλιάδες θεατές, ντόπιοι και ξένοι θα παρακολουθήσουν και φέτος όπως κάθε χρόνο τις δωρεάν εκδηλώσεις που γίνονται στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων. Ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν τη κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των γειτονικών λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης που προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή  15 Σεπτεμβρίου στις 20.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Μετά τα εγκαίνια οι χορευτές και μουσικοί θα παρελάσουν κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών, για να καταλήξουν στο Μεσαιωνικό Κάστρο όπου θα χορέψουν.

Το πρωί του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου όλες οι ομάδες θα παρελάσουν στους δρόμους της Λάρνακας και θα χορέψουν στις Πλατείες Αγίου Λάζαρου και Ερμού. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη χορευτική παρέλαση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συγκροτήματα. Αφετηρία της παρέλασης είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και θα πορευθεί κατά μήκος της Οδού Αθηνών όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης και θα γίνουν βραβεύσεις.

Προστίθεται ότι «μεταξύ των βραβευθέντων θα είναι το Ισραήλ για τη μόνιμη παρουσία του στο Φεστιβάλ, ο Διευθυντής του γνωστού Φεστιβάλ Καρμιέλ Ααρών Σολομών από το Ισραήλ και η χορογράφος Βέρα Οπράνοβιτς από τη Σερβία».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα «το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Σαββάτου θα ανοίξει η παγκοσμίου φήμης παίκτρια του τσέλο Ana Roycner από τη Κροατία, η οποία θα παίξει τραγούδια από την παράδοση της χώρας της».

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της οποίας «ο Δήμαρχος Λάρνακας και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας θα ανταλλάξουν δώρα με τους φιλοξενούμενους και θα βραβεύσουν εθελοντές για την προσφορά τους».

Η είσοδος στο Φεστιβάλ για το κοινό είναι ελεύθερη ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας: www.reamadellaioannidou.com.

Σχετικά νέα

X
Translate »