Θέατρο

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» παρουσιάζει το «ΠΑΝΗΓΥΡΙ»

 

Από την Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» μετά την επιτυχημένη πορεία των παραστάσεων της στην Λάρνακα- οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν στις 6/5 και 7/5 – θα παρουσιάσει για μια μόνο παράσταση στη Λευκωσία το έργο του Δ. Κεχαϊδη – το «ΠΑΝΗΓΥΡΙ» την Πέμπτη 11 Μαΐου – ώρα 8.30 μ.μ. στο ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. «Το Πανηγύρι είναι ένα σπουδαίο έργο- ορόσημο για το νεοελληνικό ρεπερτόριο – μαζί με την «Αυλή των Θαυμάτων» του Καμπανέλλη, θεωρούνται οι δυο κολόνες του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου και αναδείχτηκαν και τα δυο πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

ΕΝΑ ΒΑΘΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ

ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ

Ελλάδα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Αρχές της δεκαετίας του ’50.Φτωχή, θλιμμένη και έρημη επαρχία. Στον θεσσαλικό κάμπο.

Μια εξαθλιωμένη λούμπεν οικογένεια περιφέρεται από χωριό σε χωριό δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης. Σπίτι της το ύπαιθρο και στέγη της ο ουρανός. Μια τέντα στεριωμένη σ’ ένα μαντρότοιχο είναι όλο κι όλο το «σπίτι» τους.Ο πατέρας, απόμαχος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, παπλωματάς το επάγγελμα. Η μητέρα πλανόδια πωλήτρια καρπουζιών στα πανηγύρια των χωριών του κάμπου.Μια ζωή στο πόδι και στο άρπα κόλλα… Έχουν έναν αχαΐρευτο γιο, που δεν πρόλαβε να τελειώσει το στρατό, συνάντησε ένα ορφανό και απροστάτευτο κορίτσι, το «κατάστρεψε» και το… παντρεύτηκε! Έχουνε και μια κόρη, 14-15 χρονών, που την τάζουν σε έναν ηλικιωμένο ράφτη, προσδοκώντας ότι με τα λεφτά του θα δώσει στο μωρό τους μια ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα θα λύσει και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα! Επιπρόσθετα κάνουν όνειρα να…πιάσουν την καλή, να κληρονομήσουν έναν πλούσιο μακρινό συγγενή που ετοιμάζεται να αποδημήσει εις Κύριον!

Τίποτα δεν πάει κατευχήν, τίποτα απολύτως δεν αλλάζει τη μίζερη ζωή της οικογένειας. Το «νεοελληνικό όνειρο», όπου ο κάθε φτωχός, το κάθε κοινωνικό ερείπιο, ξυπνά και κοιμάται με την προσδοκία να…κερδίσει τον πρώτο αριθμό του τζόκερ, δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα. Οι χάρτινοι πύργοι που στήνουν και θρέφουν

τις εφήμερες προσδοκίες τους, γίνονται στο τέλος της ημέρας κομμάτια και θρύψαλα.Ο τάφος τους!

Ένα έργο πραγματικό διαμάντι! Σπουδαίοι και μοναδικοί θεατρικοί χαρακτήρες! Καταστάσεις που κινούνται μόνιμα σε μια ντελικάτη γραμμή, ανάμεσα στο γέλιο και το κλάμα…

Το «Πανηγύρι» πρωτοπαίχθηκε στην Αθήνα, (Θέατρο Τέχνης),το 1964, με τους Γιώργο Λαζάνη, Θύμιο Καρακατσάνη, Μίμη Κουγιουμτζή, Στέλιο Καυκαρίδη και άλλους.

Συντελεστές

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρίστου Ζάνου, σκηνικά Μίκη Λοΐζου, Κοστούμια Μαρίζας Παρτζίλη και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ζωή Κυπριανού, Μόνικα Μελέκη, Άντρεα Δημητρίου, Αντρέας Μελέκης, Σίμος Τσιάκκας, Μαρία Μουστάκα και Γιώργος Σοφοκλέους.

Παραστάσεις :

– Σάββατο 6/5 και Κυριακή 7/5 – Ώρα 8.30 μ.μ. στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Πληροφορίες/Κρατήσεις : τηλ. 24652800/1 – 99490102

Μέγας Θεσμικός Χορηγός : ΘΟΚ

Πάγιοι Χορηγοί : Δήμος Λάρνακας, ΑΗΚ

Χορηγός Επικοινωνίας : Ρ.Ι.Κ.

Σχετικά νέα

X
Translate »