Υγεία

Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να «προλάβει» τον καρκίνο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, δείχνει πως η συστηματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από 1,44 εκατομμύρια εθελοντές, ηλικίας 19-98 ετών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με μέσο διάστημα παρακολούθησης τα 11 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκαν 187.000 περιστατικά καρκίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων φάνηκε πως οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου, συγκριτικά με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Συνολικά, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ήδη γνωστή σχέση που συνδέει τα υψηλά επίπεδα άσκησης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου και παράλληλα, πρόσθεσαν άλλες 10 μορφές της νόσου στην παραπάνω λίστα.

Μάλιστα, η προστατευτική δράση της άσκησης ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου φάνηκε να είναι παρόμοια μεταξύ ατόμων με φυσιολογικό ή αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς και μεταξύ καπνιστών και μη-καπνιστών.

Πηγή: govastileto.gr

Σχετικά νέα

X
Translate »