Κοινωνία

Η καθιέρωση μιας Μπιενάλε μπορεί να αναβαθμίσει την καλλιτεχνική δραστηριότητα στη Λάρνακα

Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

Μια ομάδα καλλιτεχνών και φιλότεχνων με έδρα τη Λάρνακα προχωρεί στη διοργάνωση της Μπιενάλε Λάρνακας θεωρώντας, όπως μας αναφέρει ο επιμελητής της Μπιενάλε, εικαστικός Βασίλης Βασιλειάδης, ότι «η ιδέα μιας τέτοιας έκθεσης, στην οποία έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μέσω ανοικτής πρόσκλησης καλλιτέχνες από την Κύπρο και από το εξωτερικό, είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας» και πως η καθιέρωση μιας Μπιενάλε είναι «σε θέση να αναβαθμίσει την κυπριακή καλλιτεχνική δραστηριότητα».

Η κυρίως έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν πρόταση συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε. Το θέμα της Μπιενάλε είναι το «Δοχείο – περιεχόμενο». Πρόκειται, όπως μας αναφέρει ο Βασίλης Βασιλειάδης, «για δύο καταστάσεις, δύο ρόλους που δημιουργούν στενές σχέσης εξάρτησης μεταξύ τους. Αυτή η σχέση επεκτείνεται και βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

  • Η καθιέρωση μιας Μπιενάλε μπορεί να αναβαθμίσει την καλλιτεχνική δραστηριότητα
  • Συχνά ως καλλιτέχνες επενδύουμε υπερβολικά στο «δοχείο» του έργου μας

Γιατί είναι σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις όπως μια Μπιενάλε εικαστικών τεχνών;

Θεωρώ πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές κυρίως για δύο λόγους. Πρώτο επειδή συγκεντρώνουν κάτω από μια κοινή στέγη καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου και αυτή η καλλιτεχνική «τριβή» ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις μετατρέπεται σε μια παραγωγική ανατροφοδότηση για όλους, καλλιτέχνες και κοινό. Δεύτερο, το γεγονός ότι αυτές οι εκδηλώσεις επαναλαμβάνονται ως θεσμός στους χώρους όπου διοργανώνονται, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εξοικειωθεί με την ιδέα, να εμπλακεί ενεργά και να αποκτήσει μια κριτική ματιά απέναντι στην Τέχνη γενικότερα.

Ποιος είναι ο διοργανωτής της Μπιενάλε Λάρνακας; Ποιο το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τη διοργάνωση αυτή;

Διοργανωτής της Μπιενάλε είναι μια ομάδα καλλιτεχνών και φιλότεχνων με έδρα την πόλη της Λάρνακας. Η ιδέα μιας τέτοιας έκθεσης, στην οποία έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μέσω ανοικτής πρόσκλησης καλλιτέχνες από την Κύπρο και από το εξωτερικό, είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας. Στην καλύτερη περίπτωση, εκείνο που μέχρι τώρα συνέβαινε ήταν η διοργάνωση μεμονωμένων θεματικών εκθέσεων με συμμετοχή μερικών επιλεγμένων καλλιτεχνών. Η καθιέρωση μιας Μπιενάλε, όμως, είναι, πιστεύω, σε θέση να αναβαθμίσει την κυπριακή καλλιτεχνική δραστηριότητα. Μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους Κύπριους καλλιτέχνες αλλά και πιθανό πόλο έλξης για τους ξένους. Το σίγουρο είναι ότι βάζει τη Λάρνακα και την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των αρχαιότερων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στον κόσμο.

Γιατί στη Λάρνακα, σε ποιους χώρους θα παρουσιαστούν τα έργα;

Η Μπιενάλε θα διεξαχθεί στη Λάρνακα, διότι η ομάδα που είχε την ιδέα αυτής της διοργάνωσης έχει έδρα της τη Λάρνακα. Η κυρίως έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί σε τρεις ιστορικούς, εκθεσιακούς χώρους της πόλης. Στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Πιερίδη και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Λάρνακας…

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Πηγή: dialogos.com

Σχετικά νέα

X
Translate »