Γενικά

Η ιστορία της Μιμής: Ξέμεινε στην Αμμόχωστο και την εντόπισαν Τούρκοι στρατιώτες (video)

Την τελευταία πράξη της τραγωδίας, τον επίλογο ενός δράματος που 43 χρόνια μετά αφήνει ανοιχτές πληγές, αποτελεί η 14η Αυγούστου μέρα κατά την οποία ο ΑΤΤΙΛΑΣ ξαναχτύπησε με τη δεύτερη φάση της Εισβολής.
Παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παρά την κατατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα, τα τουρκικά στρατεύματα στις 4 και 35 τα ξημερώματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα από την Μόρφου μέχρι την Αμμόχωστο. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο στη Διάσκεψη της Γενεύης όπου ο Ντενκτάς για ακόμη μια φορά είχε απορρίψει την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη.
Η Αμμόχωστος αποτελεί την ανοιχτή πληγή της εισβολής αφού 43 χρόνια μετά παραμένει εγκαταλελειμένη με τα κτήρια της να θυμίζουν πως κάποτε υπήρξε η πόλη σύμβολο της ακμής του νησιού από το 1960 μέχρι το 1974.
Σήμερα παραμένει πόλη φάντασμα με την Τουρκία να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των Αμμοχωστιανών που ζουν για την ημέρα της μεγάλης επιστροφής.
Ο πόνος από την πρώτη φάση της εισβολής 25 μέρες πριν και ο φόβος για την επόμενη μέρα που ξημερώνει, μέσα στο γενικό χάος που επικρατεί στην Κύπρο ανάγκασαν τους Βαρωσιώτες να εγκαταλείψουν την κοσμοπολίτικη πόλη τους. Η κυρία Μιμή ήταν από τους τελευταίους κάτοικους που την εγκατέλειψαν.
Το ΒΒC μετά την επικράτηση των τουρκικών στρατευμάτων σπεύδει στην Αμμόχωστο και βρίσκει στο σπίτι την κυρία Μιμή Νικολαΐδου. Για 13 μέρες η ηλικιωμένη γυναίκα παρέμεινε μονάχη της στο σπίτι της. Με παρέμβαση των κυανόκρανων η κυρία Μιμή γλιτώνει από τον ΑΤΤΙΛΑ και μεταβαίνει με ασφάλεια στις ελεύθερες περιοχές.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο του ΒΒC που ανήρτησε στο facebook o Τάσος Δημητριάδης
reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »