Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ενεργειακή ανακαίνιση κατοικιών συζητείται σε ευρωπαϊκή συνάντηση στην Αραδίππου

Η ενεργειακή ανακαίνιση κατοικιών συζητείται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  INNOVATE με συντονιστή το Σύνδεσμο Energy Cities, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Αραδίππου.

Σε δηλώσεις σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας όπου συνεχίζονται από χθες οι εργασίες του Προγράμματος, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «μετέχουμε ως ισότιμο μέλος στο πρόγραμμα «INNOVATE» το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη της εφαρμογής της Οδηγίας 2012/27/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25/10/2012. Το Έργο εφαρμόζει μια καινοτόμα ιδέα μέσω της οποίας, οι Δήμοι των πόλεων που συμμετέχουν θα δημιουργήσουν Γραφεία Υποστήριξης του Πολίτη για θέματα Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy One-Stop-Shops)».

Πρόσθεσε ότι για το Πρόγραμμα έφτασαν στη Κύπρο «εκπρόσωποι Δήμων ή Οργανώσεων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ελλάδα, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Λετονία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής που ξεκίνησαν χθες Τετάρτη 30 Μαίου στο Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου και θα συνεχιστούν μέχρι αύριο 1η Ιουνίου σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, θα συζητηθούν διάφορα ενεργειακά θέματα και ζητήματα που αφορούν την «έξυπνη πόλη – smart city».

Εχουμε επικεντρωθεί στο θέμα της ενέργειας, συνέχισε ο κ. Ευαγγελίδης «για να εκσυγχρονιστούμε και να εξισωθούμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα στελέχη που συμμετέχουν στις εργασίες των Προγραμμάτων, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα προδιαγράψουν μελλοντικές δράσεις οι οποίες θα επιταχύνουν την υλοποίηση των στόχων για Ενεργειακή Αποδοτικότητα της Ευρώπης».

Σημείωσε πως «η Αραδίππου είναι ο μοναδικός Δήμος της Κύπρου που είναι μέλος, τόσο στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» όσο και στον Σύνδεσμο Energy Cities, που αριθμεί πέραν των χιλίων μελών».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Smarter Together ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως «το Μόναχο και η Βιέννη εκπροσωπούν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα που υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα Έξυπνων Πόλεων στην Ευρώπη. Για την υλοποίηση των έργων του, το Smarter Together έχει λάβει κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Ευαγγελίδης ευχαρίστησε τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ο οποίος έχει χορηγήσει την ξενάγηση των συνέδρων που λαμβάνουν μέρος στο Πρόγραμμα γιατί όπως εξήγησε «είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο που είναι ένας τουριστικός προορισμός, άνθρωποι που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συνέδρια να επισκέπτονται και διάφορα αξιοθέατα και σημεία αναφοράς του νησιού μας. Οι σύνεδροι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι απ΄όσα έχουν δει μέχρι σήμερα στις ξεναγήσεις τους, μας ανέφεραν πως δεν γνώριζαν αρκετά πράγματα για την Κύπρο και θα παραμείνουν περισσότερες μέρες στο νησί για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα».

Ακόμα και με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο Δήμαρχος Αραδίππου «βλέπουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα για να βοηθήσει όπως μπορεί. Ελπίζουμε με τη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα να έχουμε αποτελέσματα τα οποία να καρπωθούν τόσο οι δημότες μας όσο και ολόκληρος το κυπριακός λαός».

Από την πλευρά της η Jana Cicmanova, Διευθύντρια Εργου του Συνδέσμου Energy Cities ανέφερε ότι «στο Σύνδεσμο υπάρχουν χίλια μέλη από 13 χώρες», εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι «η Αραδίππου είναι ένα από τα μέλη μας και ουσιαστικά είναι η μόνη πόλη-εταίρος στη Κύπρο» και σημείωσε πως «υπάρχουν 30 πόλεις από την Ελλάδα που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο δίκτυο».

Πρόσθεσε ότι «όλα τα μέλη μας έχουν δεσμευτεί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Περιβάλλον και την Ενέργεια και επιθυμούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πόλη τους κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030. Σήμερα 13 εταίροι από 11 συνολικά χώρες εργαζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, την ενεργειακή ανακαίνιση των σπιτιών, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στις πόλεις τους».

Ανέφερε ακόμα ότι «στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στα σπίτια τους, την άνεση και την αξία της κατοικίας αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Μια από τις λύσεις που βρήκαμε είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός καταστήματος σε κάθε πόλη – μέλος του Συνδέσμου, το οποίο θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και πληροφορίες στους πολίτες, εξηγώντας τους την πορεία της ανακαίνισης από το Α έως το Ω».

Σύμφωνα με την κ.  Cicmanova «ένα από αυτά τα καταστήματα θα δημιουργηθεί στην Αραδίππου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »