Πολιτιστικά

Η Γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα και η σημασία της για την πόλη μας

Κάθε χρόνο η Γιορτή του Κατακλυσμού πραγματοποιείται με όλη τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Επίκεντρο της μεγάλης αυτής γιορτής, η Λάρνακα που και φέτος θα φιλοξενήσει τη μεγάλη Πανήγυρη από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2017, κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών.

Η αναγκαιότητα διατήρησης των ηθών και εθίμων, οδήγησε εδώ και πολλά χρόνια τον Δήμο Λάρνακας στη δημιουργία μιας καρποφόρας πολιτιστικής γέφυρας ανάμεσα στην παράδοση και στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η πόλη του Ζήνωνα, άρρηκτα δεμένη με τη λαϊκή αυτή Πανήγυρη, κατάφερε μέσα από το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει αλλά και να παρουσιάσει την παράδοση στο ευρύ κοινό.

Με την ταυτόχρονη παρουσίαση προγραμμάτων, τόσο στην Κεντρική Εξέδρα, όσο και στην Εξέδρα στην Πλατεία Ευρώπης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα έχουν την τιμητική τους. Δεν λείπουν από τη μεγάλη αυτή Γιορτή γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα.

Σε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου, θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζης) και έκθεση φιγούρων θεάτρου σκιών.

Από τις 3 Ιουνίου στην πλατεία του Κάστρου θα βρίσκεται το «Ενάλιο Λεωφορείο Κύπρος» του Εργαστηρίου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε μία κινητή έκθεση για τα παιδιά με θέμα την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Η έκθεση επικεντρώνεται στα ακόλουθα θέματα: (1) Πώς εργάζονται οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι (2) Διαχείριση υποβρύχιων αρχαιοτήτων (3) Ναυάγια από την Προϊστορία μέχρι και σήμερα και (4) Αγκυροβόλια και λιμάνια. Επίσης την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο παιδικό πρόγραμμα στο Κάστρο για τους μικρούς δημότες της πόλης.

Στην Πλατεία Ευρώπης σε ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, με την παρουσίαση παραδοσιακών κυπριακών επαγγελμάτων που έχουν εκλείψει στις μέρες μας.

Η θάλασσα για τον άνθρωπο ήταν πάντοτε ένας άγνωστος και ανεξερεύνητος κόσμος, ωστόσο είναι αρκετά οικεία προς τη φύση του και για τον λόγο αυτό κατάφερε να μεταφέρει αθλήματα στον υδάτινο κόσμο. Έτσι η Λάρνακα εκμεταλλεύεται την προνομιακή της θέση σαν παραλιακή πόλη και εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλήματα, όπως αγώνες σκαφών ανοικτής θαλάσσης ιστιοπλοϊκούς, κανόε καγιάκ καθώς και κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας. Τέλος, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στα γήπεδα του Μπιτς βόλεϊ, στην παραλία των Φοινικούδων θα πραγματοποιηθεί το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ 2017.

Το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλίτζ, θα φιλοξενήσει για ακόμη μια χρονιά τους καλύτερους σκακιστές του νησιού μας.

Το πλήρες πρόγραμμα της Γιορτής του Κατακλυσμού κυκλοφορεί σε δύο ειδικά έντυπα και για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας στο τηλέφωνο 24657745 και 24629333.

Ο Δήμος Λάρνακας, με γνώμονα την παράδοση της Εορτής του Κατακλυσμού και μέσα στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης του, προσπαθεί να προσφέρει ένα υψηλού επίπεδου πρόγραμμα ψυχαγωγίας στους δημότες του αλλά και στις χιλιάδες επισκέπτες. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες, ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης είναι κατά €20,000 (10%) μειωμένος από την περσινή. Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, για τις μελλοντικές διοργανώσεις, θα καταβάλλει προσπάθειες  για περαιτέρω μείωση του κόστους διατηρώντας πάντα την ποιότητα των εκδηλώσεων.

Σχετικά νέα

X
Translate »