Ψυχολογία

Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στην αλλαγή της ώρας απ’ ό,τι άλλοι και η αιτία γι’ αυτό είναι τα γονίδιά τους, αναφέρει ένας κορυφαίος ειδικός στη Χρονοβιολογία. Όμως, υπάρχει τρόπος για να το διαχειριστούν.

Ο Dr. Joseph Takahashi, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο UT Southwestern Medical Center του Ντάλας, λέει πως από την ανοιξιάτικη αλλαγή της ώρας επηρεάζονται περισσότερο όσοι συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ αργά τη νύκτα και έτσι να ξυπνούν αργότερα το πρωί. Αντίθετα, όσοι συνηθίζουν να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο και να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί, πιθανώς δεν θα έχουν συνέπειες.

«Δεδομένου ότι οι τάσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικά καθοριζόμενες, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την αλλαγή της ώρας είναι να γνωρίζει σε ποιον από τους δύο χρονότυπους ανήκει και να προσαρμόζει κατάλληλα τον ύπνο του», εξήγησε ο Dr. Takahashi, ο οποίος είναι «πατέρας» του γονιδίου CLOCK, ενός από τα πιο σημαντικά γονίδια που καθορίζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς (βιολογικό ρολόι) του οργανισμού.

«Καλό θα ήταν επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τις πρώτες μέρες της αλλαγής, ειδικά στη διάρκεια της οδήγησης», πρόσθεσε.

Και αυτό, γιατί μερικές μελέτες έχουν δείξει αύξηση στα τροχαία ατυχήματα και στα εμφράγματα τις μέρες μετά την αλλαγή, επομένως καλό θα ήταν να έχουν το νου τους όσοι νιώθουν πως η αλλαγή της ώρας τους δυσκολεύει πολύ.

Ο Dr. Takahashi προχώρησε στις συστάσεις αυτές με αφορμή την αλλαγή της ώρας στις ΗΠΑ χθες Κυριακή (στην Ελλάδα, θα γίνει την Κυριακή 26 Μαρτίου). Η ανοιξιάτικη αλλαγή της ώρας σημαίνει ότι γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και έτσι θα χάσουμε μία ώρα ύπνο.

Για να αντιμετωπίσετε την «ανοιξιάτικη ώρα», καλό είναι να πηγαίνετε για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ τις προηγούμενες νύχτες, να κοιμηθείτε μισή ώρα περισσότερο την ημέρα που έγινε η αλλαγή, καθώς και να εκτίθεστε στον ήλιο νωρίς το πρωί.

Σχετικά νέα

X
Translate »