Γενικά

Ζωντάνεψαν οι μνήμες από την τραγωδία του Νοράτλας

Τα αποκαλυπτήρια μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

2

Σήμερα, 44η επέτειος της τουρκικής εισβολής, η πολιτεία τιμά τους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς με ένα συμβολικό τρόπο, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκεται το αεροσκάφος, στο χώρο όπου κατέπεσε το Νοράτλας που συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4.

3

Αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την εκταφή του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί μέσα στο αεροπλάνο.

4

Παρόντες στη σεμνή τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμένος, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Βαρεμένος, εκπρόσωποι συνδέσμων αγωνιστών από την Ελλάδα και μέλη των πληρωμάτων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

5

Το «Νοράτλας» συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» τον Ιούλιο του 1974 για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος.

6

Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο, καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

8

Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν εκτός του αεροσκάφους 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016.  Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί τότε, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα 13 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειες τους. Τα λείψανα των υπολοίπων δεν έχουν εντοπιστεί.

9

Οι εργασίες της ανασκαφής του Νοράτλας και της ταυτοποίησης των ανευρεθέντων λειψάνων διήρκεσαν 14 μήνες.

10

Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Διαβάστε πιο κάτω τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή παραλαβής του αεροσκάφους Νοράτλας στον 
Τύμβο της Μακεδονίτισσας:

«Αποδίδουμε σήμερα, με τη σεμνή αυτή τελετή, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης, φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς μας που συμμετείχαν τον Ιούλιο του 1974 στην ανυπέρβλητη σε αυτοθυσία και συνάμα τραγική επιχείρηση «Νίκη», με στόχο την ενίσχυση του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Συναισθανόμενοι πλήρως το όμαιμον, το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον και το ομότροπον, οι Έλληνες καταδρομείς, πιστοί στα ιδανικά του Έθνους, επιβιβάστηκαν στα μεταγωγικά αεροπλάνα Νοράτλας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδος για την προάσπιση των αξιών της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας, ως επίσης και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι η μοιραία επιχείρηση πλήγηκε από σφάλμα από φίλια πυρά,  με τραγικό απολογισμό 33 νεκρούς, επιτέλεσε στο ακέραιο την αποστολή της, αφού εμψύχωσε τους υπερασπιστές και απέτρεψε να περιέλθει υπό τουρκική κυριαρχία το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Λευκωσίας, πετυχαίνοντας την ίδια ώρα την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της πρωτεύουσας και την ακύρωση της εξ ολοκλήρου κατάληψης της από τους Τούρκους εισβολείς.

Το σύνολο της αποστολής των Ελλήνων καταδρομέων αναλαμβάνοντας με μεγαλείο ψυχής, εθελούσια αγωνιστική διάθεση και αίσθημα ευθύνης το βάρος της Ιστορίας, και ενώ η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ μάχονταν ήδη κατά του Τούρκου εισβολέα, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού και την αδελφική σχέση που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο.

Ανταποκρινόμενοι με τη σειρά μας, έστω και ετεροχρονισμένα, σε μια εκ των ουκ άνευ υποχρεώσεων του Κράτους και θέλοντας να εκφράσουμε τη συγγνώμη της Πολιτείας και να αποδώσουμε ως επιβάλλεται τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες αυτούς, προχωρήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν στην ανασκαφή του χώρου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, δίνοντας το αυτονόητο δικαίωμα στις οικογένειες να τους κηδεύσουν όπως η θρησκεία μας υπαγορεύει.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Θέλω να υπογραμμίσω και να σας διαβεβαιώσω ότι θυσίες ανθρώπων που ανυπολόγιστα πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδος, τονίζουν και σηματοδοτούν για εμάς τη δική μας ιστορική ευθύνη, καθώς και το ηθικόν και πολιτικό μας χρέος, απέναντι σε γεγονότα που υπήρξαν ορόσημα για την Ιστορία μας.

Τιμώντας τη συμμετοχή, το θάρρος, τη θυσία και την προσφορά στην πατρίδα όλων των αγωνιστών μας, αλλά και τη μνήμη των αγνοουμένων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό ζήτημα.

Ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία θα συνεχίσουμε αμετάθετα τις προσπάθειες που υπαγορεύει το καθήκον μας έναντι των συγγενών των ηρώων και αγνοουμένων μας, με  στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία και τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου στη βάση συγκεκριμένων και τεκμαρτών αποδείξεων.

Την ίδια στιγμή, αγωνιζόμαστε χωρίς υπαναχωρήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας.

Μιας λύσης που θα σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας και θα εξασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού για την αμέριστη και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα που καταβάλλουμε για τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδος μας.

Η δωρεά του αεροσκάφους Νοράτλας και το μνημείο που αποκαλύψαμε χθες που θα υψώνονται πλέον στον ιερό τούτο χώρο ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές, τους ήρωες, τους αγνοούμενους μας και τις οικογένειες τους, αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Τόσο το μνημείο όσο και το αεροσκάφος θα αποτελούν παράλληλα από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων μας και ας είναι τα μνημεία που χθες βράδυ και σήμερα αποκαλύπτουμε να αποτελούν και τον δείκτη των ευθυνών που μας αναλογούν».
Πηγή: reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »