Οικονομία

Ζητούν αυξήσεις μετά από 7 χρόνια οι Δημόσιοι Υπάλληλοι

Τι αλλάζει και ποια μισθολογική αύξηση θα συζητηθεί από τον ερχόμενο Μάη- Τι λένε στην ΠΑΣΥΔΥ- Δείτε τις θέσεις που ανοίγουν στο Δημόσιο Τομέα αναλυτικά

Αυξήσεις και προσαυξήσεις στους μισθούς τους αναμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα στο 2018, μετά από 7 χρόνια και κατόπιν της συμφωνίας που έγινε το 2017 με τον Υπουργό Οικονομικών.

Οι αυξήσεις για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ λεφτά τα οποία παγοποιήθηκαν μετά το 2011.

Παράλληλα, οι υπαλλήλου του δημοσίου αναμένεται να λάβουν και την αναπροσαρμογή της ΑΤΑ μετά από το 2012 λαμβάνοντας αυξήσεις ή μειώσεις των αποκοπών αφού από το 2017 καταργήθηκε και η έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν λάβει αυξήσεις από το 2011.

Συμφωνία με ΥΠΟΙΚ

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης συμφώνησε όπως ξαναμελετήσει το όλο θέμα με τις συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να τεθεί ένα μέτρο στη μείωση των περικοπών αλλά και να τεθούν σε εφαρμογή οι πρώτες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν το 2018 με τις συντεχνίες να υποστηρίζουν, ότι στη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν με την Κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο, περιλήφθηκε Μηχανισμός διασύνδεσης του μισθολογίου με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και ότι διαπιστώνεται από τα οικονομικά στοιχεία πως πέρα της παραχώρησης των προσαυξήσεων και του 50% της ΑΤΑ, υπάρχει ένα περιθώριο πέραν του 2% για παραχώρηση από την Κυβέρνηση γενικών αυξήσεων για το 2018.

Οι αυξήσεις – σε περίπτωση που εγκριθούν- θα είναι πέραν της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων και θα ληφθούν μετά από 7 χρόνια στο κρατικό μισθολόγιο κάτι που θα αλλάξει την εικόνα των εξόδων του κράτους αφού αναμένονται να αρχίσουν και οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΠΑΣΥΔΥ

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ανώτερο Μόνιμο Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ κο. Αντρέα Λουκά, μας αναφέρθηκε ότι μέχρι και σήμερα έγιναν κάποια βήματα για αλλαγή της κατάστασης μετά την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα, η ΑΤΑ έχει τεθεί πλέον σε νέα βάση σύμφωνα με το νέο σύστημα καταβολής και χορηγείται στο 50% αν τα 2 προηγούμενα τρίμηνα υπάρχει ανάπτυξη στο ΑΕΠ. Παράλληλα, σε περίπτωση αρνητικού πρόσημου ο ΑΤΑ συμφωνήθηκε να παγιοποιείται.

Συμφωνήθηκαν, παράλληλα, κάποιες αυξήσεις και δόθηκαν κάποιες προσαυξήσεις από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017 ενώ επανήλθαν και οι προαγωγές με μισθολογική άνοδο.

Για το ζήτημα των αυξήσεων, μας ανέφερε ότι με τις συντεχνίες υπάρχει συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου λόγω και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας όπως  γίνει διαβούλευση για αύξηση από 0%  μέχρι 2%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί και ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα αφού  δεν έγιναν οι απαραίτητες  διαβουλεύσεις ακόμη. Αναμένεται, δηλαδή, η διαβούλευση συντεχνιών και Υπουργού Οικονομικών για να ληφθούν οι αποφάσεις για γενική άυξηση στους αριθμούς που αναφέρονται πιο πάνω.

Προσλήψεις                                                                                                                                           

Αναφορικά με το κόστος του κρατικών υπαλλήλων, αυτό αναμένεται να αυξηθεί αφού – όπως αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο–  θα αρχίσουν σταδιακά οι προσλήψεις κενών θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Πρόκειται για θέσεις πρώτου διορισμού οι οποίες κρίνονται απαραίτητες λόγω των πιεστικών αναγκών που επήλθαν μετά το κενό των χιλιάδων θέσεων που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, θα «ανοίξουν»  436 θέσεις στο δημόσιο, 211 στην κυβέρνηση 9Ημικρατικούς) και 93 σε ωρομίσθιους ενώ το κόστος κάλυψης των εν λόγω θέσεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό.

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι από το 2012 έχει επέλθει σοβαρή και μεγάλη μείωση στην απασχόληση στο δημόσιο τομέα σε σχέση με το 2012 κατά 4000 θέσεις γεγονός που αναγκάζει το κράτος να προχωρήσει στην πλήρωση τουλάχιστον του 20% των κενών θέσεων.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για υλοποίηση.

Δείτε εδώ τις θέσεις

Μισθοί στο δημόσιο

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι  παρά τις μειώσεις εξακολουθούν να αποτελούν μιαν σχετικά καλοπληρωμένηκοινωνική ομάδα εν συγκρίσει με ιδιωτικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις με αυτούς του δημοσίου.

Συγκεκριμένα:

  • Οι Χειρώνακτες εκτός γεωργίας (ιδιωτικός τομέας)έχουν ως καθαρό εισόδημα: 27,660 χιλιάδες
  • Οι Χειρώνακτες εκτός γεωργίας (δημόσιος τομέας)έχουν ως καθαρό εισόδημα:37,973 χιλιάδες (10,313 χιλιάδες περισσότερα)
  • Οι Μη χειρώνακτες εκτός γεωργίας (ιδιωτικός τομέας)έχουν ως καθαρό εισόδημα: 45,044 χιλιάδες
  • Μη χειρώνακτες εκτός γεωργίας (δημόσιος τομέας)έχουν ως καθαρό εισόδημα: 52,616 χιλιάδες (7,572 χιλιάδες  περισσότερα)

Σχετικά νέα

X
Translate »