Κοινωνία

Ετοιμάζουν πρόταση για να νομιμοποιήσουν το κυνήγι αγρινού;

Πρόταση για πιλοτικό κυνήγι αγρινού για ένα χρόνο, πριν καταθέσει την αντίστοιχη νομοθεσία φαίνεται πώς εξετάζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σύμφωνα με τον Βουλευτή Ευθύμιο Δίπλαρο.

Ο βουλευτής, υποστήριξε την πρόταση του θέτοντας ως επιχειρήματα τις ζημιές που προκαλούν τα αγρινά στην ύπαιθρο, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Το αγρινό είναι ενδημικό είδος, και ζει στο νησί μας πέραν των 8,000 χρόνων. Το συναντάμε στο Δάσος Πάφου (εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός του) και στο Δάσος Τροόδους, με τον σημερινό πληθυσμό του να ανέρχεται στα 3,000 άτομα.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η λαθροθηρία από παράνομους κυνηγούς και η θήρευση του από αδέσποτους σκύλους.
Σκεφτείτε τι θα γίνει αν εγκριθεί μια τέτοια νομοθεσία και ανεξέλεγκτα πλέον οι κυνηγοί με την προστασία του νόμου, ξεχυθούν στα βουνά και αρχίσουν να πυροβολούν αγρινά.

Εκτός αν πιστεύει κανείς πως θα τηρηθούν οι όποιοι περιορισμοί επιβληθούν από τη νομοθεσία, κάτι το οποίο δεν γίνεται ούτε με τα σημερινά δεδομένα και το εντοπίζουμε σε πολλές περιπτώσεις.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας πάντως κατέστησαν σαφές πώς δύσκολα θα δοθεί μια τέτοια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς πολύ δύσκολα θα αλλάξει το στάτους του ζώου, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία αυστηρής προστασίας.

Την ίδια ο ώρα ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας κατηγόρησε το υπουργείο γεωργίας ότι άφησε τους κατοίκους των ορεινών περιοχών στο έλεος των αγρινών και τις κάλεσε ξανά σε νέα συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου με εισηγήσεις για προστασία του κόσμου της υπαίθρου.

Το αγρινό το οποίο θεωρείται σήμα κατατεθέν της Κύπρου, ήδη έχει πωληθεί μια φορά με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, αν τελικά περάσει αυτή η νομοθεσία από τη βουλή, σε πόσες εβδομάδες θεωρείτε πώς το αγρινό θα γίνει από προστατευόμενο είδος, είδος προς εξαφάνιση;

Πηγη: City free press

Σχετικά νέα

X
Translate »