Υγεία

Επαναφορά μετά τις διακοπές: Διατροφικές συμβουλές που «σώζουν»

Οι διακοπές για τους περισσότερους τέλειωσαν και μετά τα ουζάκια, τα θαλασσινά, τα σουβλάκια και τις χοιρινές, η διατροφή χρειάζεται επαναφορά στην πραγματικότητα. Γιατί καλές οι απολαύσεις, αλλά η ισορροπία πρέπει να έρθει ξανά στο πιάτο μας, για να ανακτήσουμε την ενέργειά μας και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, που μας περιμένουν χωρίς… έλεος.

Είτε πήρατε περιττά κιλά στις διακοπές, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι θα υπήρξαν πολλές διατροφικές ατασθαλίες, όπως ακατάστατες ώρες φαγητού, φαγητό στο χέρι, υπερκατανάλωση με ορεκτικά και τηγανητά, παγωτά, βάφλες, αναψυκτικά, μπίρες, ούζο… Όλα αυτά μπορεί να ήταν απολαυστικά για το διάστημα των διακοπών, τώρα, όμως, πρέπει να φέρετε ξανά τη διατροφική ισορροπία στην καθημερινότητά σας, ώστε να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια, αυτή που αισθάνεστε ότι έχει μείνει πίσω στο μέρος που επισκεφτήκατε και να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τι να κάνετε;

Πίνετε πολύ νερό ή τσάι. Η ενυδάτωση και η αποτοξίνωση είναι σημαντικό να συμβαίνουν έπειτα από περιόδους κραιπάλης. Το συκώτι μας έχει τη δυνατότητα να αποτοξινώσει τον οργανισμό χωρίς αυστηρές δίαιτες, αλλά το νερό και το τσάι συμβάλλουν στη διαδικασία, καθώς η ενυδάτωσηθέτει σε λειτουργία τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Συν τοις άλλοις, το πράσινο τσάι είναι αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Προτιμήστε το χωρίς ζάχαρη και γάλα.

Επαναφέρετε το ωράριο στο φαγητό. Φροντίστε να τρώτε ξανά την ίδια ώρα πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καθώς τα άτακτα γεύματα μέσα στην ημέρα, όπως αυτά των διακοπών, μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάει, ούτε να τρώτε με το ζόρι, αν δεν πεινάτε, αλλά αν ορίσετε ένα ωράριο, ο οργανισμός σας θα ζητάει τροφή αυτές τις συγκεκριμένες ώρες. Μην ξεχνάτε τα σνακκαι φροντίστε να καταναλώνετε μικρά και τακτικά γεύματα.

Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές τους ίνες θα βοηθήσουν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας που συμβαίνουν συχνά με την αλλαγή περιβάλλοντος και την επιστροφή στο άγχος, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, παρέχοντας ταυτόχρονα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έχετε, επίσης, υπ’ όψιν σας ότι τα λαχανικά με φύλλα ανεβάζουν τα επίπεδα της χλωροφύλλης του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών και του καυσαερίου που εισέρχονται στον οργανισμό από το εξωτερικό περιβάλλον. Μερικά λαχανικά που παρέχουν έξτρα δράση στην αποτοξινωτική διαδικασία είναι η αγκινάρα, τα πανζτάρια, το σκόρδο, το νεροκάρδαμο κ.ο.κ.

Ελέγξτε τις μερίδες σας. Ειδικά αν γυρίσατε από τις διακοπές με παραπανίσια κιλά, θα χρειαστεί να βάλετε ένα μέτρο στις μερίδες που καταναλώνετε. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα, καθώς σύμφωνα με έρευνες, οι θερμίδες που μειώνονται με αυτό τον τρόπο μπορεί να φτάνουν και το 20 με 22%, δηλαδή περίπου 2 κιλά τον μήνα. Εναλλακτικά, δείτε εδώ ποιες είναι οι σωστές μερίδες φαγητού, για να μην παχαίνετε.

Βάλτε ποικιλία από υγιεινές τροφές
Φροντίστε να καταναλώνετε ποικιλία τροφών, πάντα με ισορροπία, αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας και το φαγητό απ’ έξω και προτιμώντας εκτός από φρούτα και λαχανικά, την ολική άλεση, τους ξηρούς καρπούς, του σπόρους, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τα καλά λιπαρά και την άπαχη πρωτεΐνη.

Σε όλα αυτά προσθέστε και την άσκηση, από το περπάτημα, μέχρι κάποιο άθλημα που σας ευχαριστεί και θα δείτε ότι από Σεπτέμβριο θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη σιλουέτααπό κάθε άλλη φορά.

Πηγή: clickatlife.gr

Σχετικά νέα

X
Translate »