Breaking News

Όμορφα της Πόλης

Εγκαινιάστηκε το Ερευνητικό Κέντρο του ΓΤΠ και του Δήμου Λάρνακας

Εγκαινιάστηκε το Ερευνητικό Κέντρο που δημιούργησαν το Γραφείο  Τύπου και Πληροφοριών και ο Δήμος Λάρνακας, με στόχο να φέρει τους δημότες της πόλης πιο κοντά στην πολιτιστική και δημοσιογραφική κληρονομιά της Κύπρου.

Τα εγκαίνια του Κέντρου που βρίσκεται στο κτίριο του Ιδρύματος «Φοίβος Σταυρίδης» – Αρχεία Λάρνακας, τέλεσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου και ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Σε χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι «δημιουργικές πρωτοβουλίες» όπως η δημιουργία του Κέντρου «που ενισχύουν την πληροφόρηση και την ενημερότητα των πολιτών αλλά και εν γένει την πνευματική δημιουργία, είναι αξιέπαινες και μας υπενθυμίζουν ότι αξίζει να επενδύουμε διαρκώς στον πλούτο αυτής της χώρας, τον άνθρωπο και την καλλιέργειά του».

Πρόσθεσε ότι «στόχος του Ερευνητικού Κέντρου είναι να φέρει τους δημότες της Λάρνακας πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τις πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες στην πόλη τους».
Όπως εξήγησε η Λάρνακα βρέθηκε στην πρωτοπορία της δημοσιογραφίας και της τυπογραφίας στην Κύπρο, από την πρώτη στιγμή που η κοινωνία της Κύπρου πέρασε στην κουλτούρα του γραπτού λόγου και εμφανίστηκαν και στην Κύπρο εφημερίδες.

Πρόσθεσε ότι σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο της πληροφόρησης και της επικοινωνίας δημιουργούν νέα δεδομένα σχεδόν ανά πάσα στιγμή, προκύπτουν και μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, που κάποτε μπορεί περιέχουν και απειλές.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο «αν η εξοικείωσή μας με την τεχνολογία και τη νεωτερικότητα και οι αναβαθμισμένες γνώσεις, είναι το εισιτήριο για συμμετοχή με αξιώσεις στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον, ταυτόχρονα οι πολιτιστικές μας καταβολές και οι ιστορικές μας ρίζες, με τις οποίες πρέπει να βρίσκουμε συνέχεια, είναι το διαβατήριό μας».

Σημείωσε ακόμα πως «το κράτος έχει ρόλο να παίξει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό και είναι με τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή που αναδεικνύεται δημιουργικά η προσφορά του προς τους πολίτες και την κοινότητα. Η Κυβέρνησή μας έχει αυτό τον προσανατολισμό και τον προωθεί με αποφασιστικότητα» είπε και εξήγησε πως «η πολιτεία δημιουργεί ή/και στηρίζει τις απαραίτητες υποδομές ενός δικτύου λειτουργίας και παραγωγής στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού».

Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παράδοση στον Δήμο, την κοινωνία και τους πολίτες της Λάρνακας μια υποδομής όπως το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη λειτουργία του και συνεχάρη το ΓΤΠ και το Δήμο Λάρνακας.

Στο δικό της χαιρετισμό η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «σήμερα, ο στόχος που θέσαμε ως Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την καλύτερη, ευκολότερη, αλλά και πιο πρακτική εξυπηρέτηση των δημοτών της Λάρνακας, αλλά και συνολικά όλων των πολιτών της Κύπρου, παίρνει σάρκα και οστά».

Αφού ανέφερε ότι το Αρχείο Εφημερίδων είναι πλέον προσβάσιμο, και από το 2016 εντελώς δωρεάν μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, στα Ερευνητικά Κέντρα του Γραφείου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα σημείωσε πως από σήμερα οι δημότες της Λάρνακας θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή στην πόλη τους.

Η κα. Μιχαηλίδου είπε ακόμα ότι μετά και από την πρόσφατη υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας για τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στους δύο Δήμους, η πλήρης αποκέντρωση του Αρχείου Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών επιτυγχάνεται, αφού πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου.

Το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ, συνέχισε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878.

Στον χαιρετισμό της η κα. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα με την ονομασία «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» και είπε πως σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου πέτυχαν συγχρηματοδότηση για σκοπούς ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού συνολικού ύψους €1.208.000,00.
«Η προσπάθειά μας θα συνεχίσει μέχρι να  καταγραφεί ολόκληρο το αρχείο Τύπου του ΓΤΠ αλλά και των πάνω από 500.000 φωτογραφιών που διαθέτουμε, ένα  αρχείο, που αποτελεί καταγραφή 140 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας».

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ εξέφρασε ευχαριστίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «για την εξαιρετική συνεργασία» που είχαν και στον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα για την προσωπική του εμπλοκή και πίστη στην προσπάθεια αυτή.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως «σήμερα είναι ημέρα της υλοποίησης ενός οράματος και η επίτευξη του στόχου της σύστασης ενός ολοκληρωμένου Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού» που επισφραγίστηκε, όπως εξήγησε «με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, πριν μερικούς μήνες μεταξύ του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του Δήμου Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «η έρευνα και η καινοτομία, αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους και αποτελούν επίσης βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και στο πρόγραμμα του δήμου Λάρνακας.
Το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών  και Δήμου Λάρνακας, συστεγάζεται πλέον στον πρώτο όροφο της Πρώην Οθωμανικής Τράπεζας μαζί το Ίδρυμα «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας» και σύντομα θα μεταφερθεί και το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση, σε αυτό το χώρο, ενός ολοκληρωμένου Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη του Ερευνητικού Κέντρου.

Στη τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, προσωπικότητες της πόλης και πλήθος.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »