Breaking News

Αναπτυξιακά Έργα

Δύο εκατ. ευρώ για εξωραϊσμό του κέντρου της Λάρνακας

Μετά την Αγορά το Χουζούρι

Ο εξωραϊσμός της υποβαθμισμένης περιοχής Χουζούρι στο κέντρο της Λάρνακας περιλαμβάνεται στα μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα σχέδια του Δήμου Λάρνακας ως προς την άντληση 16 εκατομμυρίων ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όπως αποκάλυψε στον «Φ» ο δημοτικός μηχανικός Αντρέας Καρακατσάνης, για την αναβάθμιση της Δημοτικής Τουριστικής Αγοράς (πρώην τουρκοκυπριακής αγοράς) και του περίκλειστου ανοικτού χώρου νότια ο Δήμος Λάρνακας στοχεύει να αντλήσει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Αγοράς ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ.Ωστόσο, ο σχεδιασμός των έργων δεν έχει ακόμα γίνει, καθώς δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό γιατί, για τον Δήμο Λάρνακας, αυτή τη στιγμή προέχει η έναρξη της κατασκευής της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας, η οποία θα κτιστεί στον χώρο της παλιάς, έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα δυο-δυόμισι χρόνια.Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, τα έργα ανάπλασης της τουριστικής αγοράς υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν όταν τα έργα κατασκευής της νέας θα φτάνουν προς το τέλος τους. Και αυτό επειδή η κατασκευή και των δυο έργων στην ίδια περιοχή στο κέντρο της πόλης θα προκαλούσε κυκλοφοριακή ασφυξία και άλλα προβλήματα. Ο δημοτικός μηχανικός Λάρνακας είπε ακόμη ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εξωραϊσμό του κτηρίου της τουριστικής αγοράς.

Ταυτόχρονα, όμως, εξωραϊσμός προβλέπεται και για τον περίκλειστο χώρο νότια, στον οποίο υπάρχει μεγάλη αυλή και γύρω στα 20 καταστήματα που σήμερα είναι σχεδόν όλα κλειστά. Με βάση τα σχέδια του Δήμου Λάρνακας στον υπαίθριο χώρο του Χουζούρι θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος εκδηλώσεων, ενώ τα καταστήματα που θα συντηρηθούν θα αξιοποιηθούν μελλοντικά ως υποστατικά παροχής υπηρεσιών, καταστήματα και για στέγαση παραδοσιακών επαγγελματιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή Χουζούρι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο παραμελημένη και αναξιοποίητη περιοχή στο κέντρο της Λάρνακας, ενώ και το ίδιο το κτήριο της τουριστικής αγοράς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αφού παραμένει χωρίς ουσιαστική συντήρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο ανοικτός χώρος χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος δωρεάν στάθμευσης, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά επίσης για πολλά χρόνια -όταν αποχώρησαν και οι τελευταίοι σιδεροτεχνίτες ως επί το πλείστον που εργάζονταν σε αυτά.

Περιμετρικά του ανοικτού χώρου υπάρχουν καταστήματα και έντονη εμπορική  δραστηριότητα, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να εκφράζονται παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της πόλης. Πάγιο αίτημα για αναβάθμιση της περιοχής προβάλλει ακόμα τα τελευταία χρόνια και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας. Μέχρι το 1974 η περιοχή, στην οποία υπήρχε και το Τουρκοπάζαρο που αξιοποιήθηκε μετά ως δημοτική τουριστική αγορά, οριοθετούσε την περιοχή του τουρκομαχαλά που εκτεινόταν νότια της Λάρνακας, περιλαμβάνοντας και την παραλιακή οδό της Πιαλέ Πασά.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας

See more at: http://www.philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »