Αναπτυξιακά Έργα

Δημοτική Αγορά Λάρνακας: Νέες προσφορές με ένα εκατομμύριο επιπλέον προϋπολογισμό

Τρέχει για να προλάβει το 2018 για τη νέα Δημοτική Αγορά ο Δήμος Λάρνακας

 

Με αυξημένο προϋπολογισμό κατά ένα εκατομμύριο ευρώ αποφάσισε ο Δήμος Λάρνακας να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για υποβολή προσφορών για την ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς. Μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού, η Επιτροπή Προσφορών του δήμου αποφάσισε επαναπροκήρυξη των προσφορών αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό του έργου από τα 4,9 στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα προκήρυξη θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθεί για να αρχίσει η διαδικασία που θα καταλήξει στην υποβολή προσφορών.

Η αύξηση της υπολογιζόμενης δαπάνης κατά ένα εκατομμύριο ευρώ βασίστηκε σε νέα εκτίμηση που υπέβαλε ο εκτιμητής του έργου, με βάση την οποία υπάρχει αντικειμενική αύξηση του κόστους λόγω αύξησης τιμών οικοδομικών υλικών, κυρίως του οικοδομικού σιδήρου.

Μετά το πισωγύρισμα με την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δήμος Λάρνακας διεξάγει πλέον αγώνα δρόμου για να γίνει εφικτή η έναρξη εργασιών στο μεγάλο έργο εντός του 2018. Στόχος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, στις 22 Φεβρουαρίου 2018, ακύρωσε το διαγωνισμό υπ’ αριθμό 97/2017 με το αιτιολογικό ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερέβαιναν κατά πολύ το προϋπολογιζόμενο πόσο του έργου.

Η εμπλοκή στην προσφοροδότηση του έργου αποκαλύφθηκε από τη “Χ” στις 11 Φεβρουαρίου με όλες τις λεπτομέρειες του ναυαγίου της διαδικασίας.

Το αιτιολογικό της ακύρωσης του διαγωνισμού ήταν ότι οι δύο προσφορές που υποβλήθηκαν υπερέβαιναν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του έργου ο οποίος είχε καθοριστεί στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ εκτός ΦΠΑ. Παρ’ όλο ότι το ποσό αυτό είχε δοθεί στους ενδιαφερόμενους προσφοροδότες ως μέρος των όρων προσφορών, οι δύο προσφορές ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό κατά 26% και 31,18%. Συγκεκριμένα, χαμηλότερος προσφοροδότης ήταν η εταιρεία Iakovou Brothers (Constructions) Ltd με προσφορά 6.174.000 ευρώ και δεύτερος προσφοροδότης ήταν η εταιρεία Lois Builders με προσφορά 6.477.000 ευρώ. Οι δύο προσφορές ξεπερνούσαν δηλαδή την υπολογιζόμενη δαπάνη κατά 1.274.000 και 1.577.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στόχος της νέας προκήρυξης ήταν να προσαρμοστεί η υπολογιζόμενη δαπάνη στα σημερινά δεδομένα, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με τις δύο μόνο εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό.

Η δαπάνη καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα ευρωπαϊκά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η ανάπτυξη θα αποτελείται στο ισόγειο από Δημοτική Αγορά στην οποία θα στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών, χώρος τοπιοτεχνημένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης.

Στον όροφο θα στεγάζονται 4 υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος. Στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof). Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης θα περιλαμβάνει 180 περίπου χώρους, κατανεμημένους σε 6 επίπεδα. Στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα πρώτα τρία επίπεδα. Η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ. Το έργο θα είναι υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Η νέα Δημοτική Αγορά και ο εφαπτόμενος πολυώροφος χώρος στάθμευσης θα κτιστούν στο δημοτικό τεμάχιο στο οποίο λειτουργούσε η παλιά Αγορά μέχρι το 1996 όταν κατεδαφίστηκε. Έκτοτε, το τεμάχιο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Πηγή: dialogos.com,cy

Σχετικά νέα

X
Translate »