Επιχειρήσεις

Δημοσκόπηση: Θέλουν φθηνό ΓΕΣΥ οι επιχειρήσεις

Δεν παρουσιάζονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν πέραν του 2%

Υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ τάσσονται επιχειρηματίες, χωρίς όμως να είναι διατιθέμενοι να συνεισφέρουν πέραν του 2%,όπως προκύπτει από την μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του InBusinessNews ο Οργανισμός Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι εργοδότες τονίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο σύστημα υγείας και γι αυτό θεωρούν επιβεβλημένη την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του προωθούμενου μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ, έναντι του πολυασφαλιστικού. Ωστόσο, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι πλείστοι εκ των εργοδοτών δεν φαίνεται να γνωρίζουν καλά το σχέδιο που προωθείται για το ΓΕΣΥ, όπως και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 13 – 16 Φεβρουαρίου σε παγκύπρια βάση, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και σ’ αυτήν συμμετείχαν συνολικά 150 επιχειρήσεις από τους κλάδους της μεταποίησης (8%), των κατασκευών (11), του εμπορίου (23%) και των υπηρεσιών (52%).

Tην είδηση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business

Δεν τους ικανοποιεί το σύστημα υγείας
Εμπεδωμένα στη συνείδηση και των εργοδοτών/ιδιοκτητών επιχειρήσεων είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το ΓΕΣΥ που διενήργησε για λογαριασμό του InBusinessNews το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι ενδεικτικά της εντύπωσης που έχουν οι εργοδότες για την παρεχόμενη υγεία στον τόπο μας. Περίπου οκτώ τους 10 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην Κύπρο, ενώ μόλις δύο στους 10 παρουσιάστηκαν αρκετά ή λίγο ικανοποιημένοι.


Θέλουν ΓΕΣΥ
Την ισχυρή άποψη ότι είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) επιβεβαιώνουν με τις απαντήσεις τους οι πλείστοι εκ των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα. Όπως προκύπτει, περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής ΓΕΣΥ στην Κύπρο, ενώ μόλις ένας στους δέκα εναντίον. Ποσοστό 10% απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις πρόνοιες που σχεδίου που προωθείται.

Από τους επιχειρηματίες που τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής Γενικού Σχεδίου Υγείας, έξι στους 10 επισημαίνουν ότι το ΓΕΣΥ θα επιφέρει βελτίωση της ποιότητας φροντίδας και εξυπηρέτησης των ασθενών, ενώ περίπου τέσσερις στους 10 εστιάζουν στην ανάγκη για ίση μεταχείριση των ασθενών.  Σε μικρότερο ποσοστό, οι εργοδότες στηρίζουν της εφαρμογή ΓΕΣΥ για λόγους που σχετίζονται με τη δυνατότητα επιλογής γιατρού, τη μείωση του κόστους της επιχείρηση κ.α.  Στον αντίποδα, οι εργοδότες που δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην προώθηση και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, προβάλλουν κι αυτοί μια σειρά από επιχειρήματα. Συγκεκριμένα, τέσσερις στους 10 πιστεύουν ότι το ΓΕΣΥ θα αυξήσει το κόστος της επιχείρησής τους, τρεις στους δέκα τονίζουν ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα πλαίσια για την εφαρμογή του σχεδίου, τρεις στους δέκα υποστηρίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο του, ενώ ένας στους 10 έχει την άποψη ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη.

Διαβάστε Εδώ: Θέλουν, αλλά δεν έχουν ιδέα τι είναι το ΓΕΣΥ οι πολίτες

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση στο InBusiness.com 

Σχετικά νέα

X
Translate »