Περιβάλλον

Δεν υφίσταται πρόβλημα ρύπανσης από πετρελαιοειδή γύρω από το ναυάγιο Ζηνοβία

Δεν υφίσταται πρόβλημα ρύπανσης από πετρελαιοειδή γύρω από το ναυάγιο του Ζηνοβία διαβεβαιώνει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή Λευκωσίας Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του θαλάσσιου νερού ανοικτά της Λάρνακας και συγκεκριμένα γύρω από το ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες δύτες κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός ανέφερε ότι ουδέποτε έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη ρύπανση στο ναυάγιο. Όπως επεξηγείται στην επιστολή του Υπουργού, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών διενήργησε το 1996 άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του Ζηνοβία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 300 τόνοι μαζούτ που αποτελούσαν το σύνολο των καυσίμων του σουηδικού εμπορικού πλοίου.

Ωστόσο, προστίθεται στην απαντητική επιστολή του Υπουργού, πιθανόν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα υπολείμματα καυσίμων σε άλλα τμήματα του πλοίου, όπως στις μηχανές ή σε μικρούς σωλήνες, που δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν και να καθαριστούν.

Ο Νίκος Κουγιάλης αναφέρει ότι Το φαινόμενο που παρατηρείται κατά καιρούς από δύτες να αιωρούνται σταγονίδια προς την επιφάνεια της θάλασσας, όπως αναφέρεται στην επιστολή, εικάζεται ότι οφείλονται στην πιθανή ύπαρξη μικρών ποσοτήτων πετρελαιοειδών εγκλωβισμένων σε τμήματα του πλοίου, αλλά αυτά τα αιωρούμενα σταγονίδια είναι μεμονωμένα και μηδαμινά και δεν προκαλούν οποιαδήποτε σημαντική ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον, διότι οι μικρές αυτές ποσότητες όταν φτάνουν στην επιφάνεια εξατμίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει ο κ. Κουγιάλης.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ο αρμόδιος Υπουργός, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών βρίσκεται σ’ εγρήγορση κι ελέγχει τακτικά την περιοχή του ναυαγίου Ζηνοβία, έτσι ώστε εάν τυχόν παρατηρηθεί οποιαδήποτε ρύπανση από πετρελαιοειδή να επέμβει άμεσα.

Σχετικά νέα

X
Translate »