Γενικά

Δεν γνωρίζει το Τελωνείο για παράνομα οχήματα από κατεχόμενα

Δεν έχουν έρθει σε γνώση του Τμήματος Τελωνείων περιστατικά παράνομης εισαγωγής οχημάτων από τα κλειστά λιμάνια και μετέπειτα μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές από μη εγκεκριμένα σημεία διέλευσης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Χάρης Γεωργιάδης είχε κληθεί πρόσφατα απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση βουλευτή, για το κατά πόσο διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουρκοκυπριακά οχήματα, όπως σε κάθε μηχανοκίνητο όχημα εγγεγραμμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είχε δηλώσει ο Μάριος Δημητριάδης, τα τουρκοκυπριακά οχήματα, τα οποία κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη από ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο του Εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ωστόσο, ο Έφορος μπορεί να χορηγήσει προσωρινή άδεια οδικής χρήσης στις ελεύθερες περιοχές μη εγγεγραμμένου μηχανοκίνητου οχήματος για καθορισμένη περίοδο και καθορισμένο σκοπό. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών εκδίδει, μετά από επιθεώρηση που διενεργείται από τεχνικούς του Τμήματος, προσωρινή άδεια ενός έτους για σκοπούς νόμιμης διακίνησης των οχημάτων αυτών στις ελεύθερες περιοχές.

Να διαβιβαστούν στοιχεία στο Τμήμα Τελωνείων
Απαντώντας σε ερώτηση  βουλευτή, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για εμπλεκόμενα πρόσωπα ή/και για τον τρόπο ή τόπο παράνομης εισαγωγής οχημάτων στις ελεύθερες περιοχές, αυτές θα πρέπει να διαβιβαστούν στο Τμήμα Τελωνείων για ανάλογη διερεύνηση.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης τη Βουλή, σύμφωνα με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, συγκεκριμένα εμπορεύματα όπως για παράδειγμα τα μεταφορικά μέσα, μπορούν να εισέρχονται προσωρινά από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Εάν τα εμπορεύματα αυτά δεν επιστραφούν στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας κατά τη λήξη της περιόδου προσωρινής εισόδου, κατάσχονται από τις τελωνειακές αρχές της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα οχήματα τα οποία εισάγονται από τα κλειστά λιμάνια, μετά τη μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές, δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτές και να τακτοποιηθούν δασμοφορολογικά. «Ένα όχημα μπορεί να εισαχθεί νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο μέσω των εγκεκριμένων σημείων εισόδου/εξόδου της Δημοκρατίας, δηλαδή, τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας και τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όπου διεκπεραιώνονται οι τελωνειακές διαδικασίες κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή», εξήγησε σχετικά.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είναι πάγια πολιτική του Τμήματος Τελωνείων, η οποία συμφωνήθηκε και με το Υπουργείο Εξωτερικών, να μην νομιμοποιείται οποιοδήποτε όχημα, το οποίο διακινείται από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές μέσω των εγκεκριμένων σημείων διέλευσης, να παραμένει σε αυτές, ούτε και να εξάγεται από τα εγκεκριμένα σημεία εξόδου της Δημοκρατίας, και θα πρέπει απαραίτητα να επιστρέφεται στις κατεχόμενες περιοχές».

Πηγή:

Σχετικά νέα

X
Translate »