Δελτία Τύπου

Δήμος Λάρνακας : Σημαντικός ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος

Περίπου 300.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη, απασχολούνται άμεσα στον τομέα του πολιτισμού, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται αρχαιολόγοι, ιστορικοί, μουσειολόγοι, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, λαογράφοι, ιστορικοί, εθνογράφοι κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιέρωσε το 2018 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να αναδειχθεί η σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η ευαισθητοποίηση ως προς την κοινωνική και οικονομική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πάνω από 7 στους 10 Ευρωπαίους συμφωνούν επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι 9 στους 10 θεωρούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίωνπιστεύουν ότι, κατά κύριο λόγο, τα Κράτη Μέλη και η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. 7,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ συνδέονται έμμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. σε τουρισμό, διερμηνεία και ασφάλεια), ενώ, με 453 καταχωρισμένες τοποθεσίες, η Ευρώπη ως περιοχή αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές από τις τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως ανέφερε και ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς «Η πολιτιστική κληρονομιά μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας».

Ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παραμένει τεράστιος για τον πολιτισμό με τρανά παραδείγματα, όπως η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος [(SNF) στην Αθήνα,  το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία και δωρίστηκε στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να προσφέρει στη χώρα νέες θεσμικές βάσεις για την ανάδειξη της παιδείας και του πολιτισμού,  «απαραίτητα στοιχεία για να κινηθεί προς τα εμπρός».

Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Λάρνακας

Πλατεία Βασιλέως Παύλου

Τηλ.: 24620993

Φαξ: 24626358

email:  europedirectlarnaca@cytanet.com.cy

WEBSITE: http:  www.eudirectlarnaca.eu

FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Europe-Direct-Information-Centre-in-Larnaca/169525696494409

YOUTUBEhttps://www.youtube.com/channel/UCLAoIPQkOk-4MEh0N3xPi3w

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/europedirectlarnaca18/

FLICKR: https://www.flickr.com/people/161571095@N05/

TWITTER: https://twitter.com/europedirectlar

Σχετικά νέα

X
Translate »