Breaking News

Αρχιτεκτονική Διακόσμηση

Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού: Αλλάζει 2 οδούς και 2 πάρκα με δημιουργό το Χρίστο Προυσή

Ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού προχωρά στην ανακατασκευή 2 πάρκων τα οποία με την πρώτη ματιά κεντρίζουν το μάτι με την αισθητική και την τοπιοτέχνιση τους. Πρόκειται για τα πάρκα Κάμειρος και Πεσόντων καθώς και τοπιοτεχνήσεις στις οδούς Θηβών και Δημοκρατίας και πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του 2016.

Το σχεδιασμό των έργων ανέλαβε ο συμπολίτης μας Χρίστο Προυσή ο οποίος είναι αρχιτέκτονας τοπίου στο επάγγελμα και αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού που έδωσε την ευκαιρία στο νεαρό συμπολίτη μας να δείξει το ταλέντο του και τη δουλειά του.

Τo City of Larnaka επικοινώνησε με το δημιουργό των έργων και μας ανέλυσε το σκεπτικό και τη φιλοσοφία με την οποία εργάστηκε για να παρουσιάσει αυτό το πολύ όμορφο δημιούργημα.

 

Πάρκο Αγνοουμένων και Πεσόντων
Κεντρική ιδέα.  Το βασικό σκεπτικό, όσον αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου εις μνήμην των αγνοουμένων και πεσόντων, είναι η αίσθηση της μετάβασης  σε ένα περιβάλλον, το οποίο μεταφέρει αισθήματα θλίψης, αλλά παράλληλα και χαράς, επειδή ακόμα πιστεύουμε ακόμα στην ύπαρξη αυτών των ψυχών που μεταφράζονται στο χώρο με τα τσιμεντένια ημιθολία. Το βασικό στοιχείο είναι ο σταυρός στη βόρεια πλευρά του πάρκου,  ο οποίος ενώνει όλες τις κύριες ζώνες και δημιουργεί παράλληλα χώρο συγκέντρωσης για τους επισκέπτες.  Το πάρκο οργανώνεται γραμμικά σε πέντε λειτουργικές ζώνες οι οποίες προκύπτουν από τις νοητές γραμμές από τα μονοπάτια που δημιουργούνται στο χώρο.

Στόχοι. Να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος να είναι λειτουργικός, ανάλογα με τις ανάγκες, να αντικατοπτρίζει τον κύριο λόγο ύπαρξης του, όπως επίσης και να δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη,  το οποίο θα είναι μέρος μιας καθημερινής ζωής.  Και έτσι το αποτέλεσμα δημιουργεί μια ξεχωριστή πρόταση, η οποία θα προσφέρει την χαμένη επικοινωνία ανάμεσά μας και την  αλληλεπίδραση μεταξύ των κάτοικων.

 

Πάρκο ΚΑΜΕΙΡΟΣ

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού είναι διαφορετική από εκείνη, που συνήθως παρατηρείται σε πολλά πάρκα καθώς είναι πιο ενδιαφέρουσα, σύγχρονη, εκλεπτυσμένη, λόγω του οτι υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε χρώματα και υλικά.

Οι διάδρομοι αποτελούν επέκταση των δρόμων, που διασχίζουν την περιοχή, δημιουργώντας έτσι τα διαφορετικά μεγέθη των τριγωνικών σχημάτων. Με τη διαμόρφωση επιτεύχθηκε ισορροπία σε όλη την περιοχή του πάρκου. Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χώρο από τις τρεις κύριες εισόδους.

Η περίφραξη εμπνεύστηκε από τα σχήματα της διάταξης του πάρκου και το ύψος φτάνει 1,20m για λόγους ασφάλειας.

Το πάρκο βρίσκεται δίπλα στην καινούρια εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και στο Δημοτικό Σχολείο. Λόγω του γεγονότος ότι είναι κοντά στην εκκλησία γαμήλιες δεξιώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πάρκο. Επίσης μπορούν να πραγματοποιηθούν φωτογραφίσεις για διαφορετικές περιστάσεις. Επιπλέον, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πάρκου είναι το στοιχείο του νερού που με τον ήχο του να παρέχει ηρεμία στους επισκέπτες. Επίσης, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου μπορούν να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές  στο πάρκο για την εκμάθηση των διαφορετικών τύπων βλάστησης.

Ως Αρχιτέκτονας Τοπίου με μια πρόταση σχεδιασμού ενός πάρκου που θα είναι λειτουργική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις, όπως γάμους, αλλά και ως ένα δημόσιο πάρκο ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το Μενεού μπορεί να προσεγγίζεται από τα γύρω χωριά. Ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι θα έχουν μια εναλλακτική λύση στη καθημερινότητα τους λόγω του μοναδικού σχεδιασμού και των ειδικών χαρακτηριστικών που βρίσκονται στο πάρκο, όπως το κύριο τριγωνικό σιντριβάνι μήκους δέκα μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης του χώρου παρατηρήθηκε υψομετρική διαφορά ενός μέτρου, που είναι ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι τριγωνικές ράμπες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στο πάρκο για να κρατήσουν την ισορροπία και την αρμονία στο χώρο. Ένα δημόσιο πάρκο είναι ένα μέρος  ευχαρίστησης όπου οι άνθρωποι κάθονται και απολαμβάνουν το χώρο κατα τη διάρκεια της ημέρας.

Μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκο, που να παρέχει μια γεύση πράσινης ομορφιάς στους πολυάσχολους ανθρώπους κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Εδώ βρίσκουν έναν πλούτο οξυγόνου που είναι σπάνιο, μετά από μια κουραστική εβδομάδα στο σπίτι, το γραφείο και το σχολείο, που χρειάζονται ηρεμία. Εν κατακλείδι, για το σχεδιασμό ενός πάρκου απαιτείται σκληρή δουλειά και το πρώτο μέλημα είναι ο επισκέπτης και η δυνατότητα προσφοράς.


Γωνιά Οδών Δημοκρατίας και Τιμίου Προδρόμου

Οδός Θηβών

Σχετικά νέα

X
Translate »