Κοινωνία

Δήμος Αθηένου : Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Kυριάκος Μάτσης, η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ «Kυριάκος Μάτσης, η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ».

Σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Καλλινίκειου Δημοικού Μεγάρου και σε κλίμα εθνικής συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηένου, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Αφή», η παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Kυριάκος Μάτσης, η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ».

Το βιβλίο παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος εμφαντικά τόνισε πως ο  Κυριάκος Μάτσης, δεν ήταν απλώς ένας ήρωας της ανδρείας, αλλά ένας λαμπρός επαναστάτης, που πιστός στον σκοπό του Αγώνα μέχρι το τέλος, επέλεξε να θυσιαστεί με αξιοπρέπεια, για να δοξαστεί στη συνέχεια ως πολύτιμος φάρος και οδηγός για εμάς τους Έλληνες. Επίσης ο Πρύτανης ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός από τους πεσόντες της ΕΟΚΑ με πανεπιστημιακό πτυχίο. Ήταν ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος, αλλά που ήταν δοσμένος  ψυχή τε και σώματι στην Ελευθερία. Το βιβλίο της Δόξας Κωμοδρόμου επιβεβαιώνει όλα τα πιο πάνω.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της Δόξας στη γενέτειρά της, αλλά και την αγάπη και τον επαγγελματισμό της στα δημοσιογραφικά πράγματα του τόπου. Σε ό,τι αφορά την έκδοση του βιβλίου, ο Δήμαρχος είπε ότι το αξιόλογο αυτό σύγγραμμα δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει τον άνθρωπο στοχαστή Κυριάκο Μάτση, μα και τον Ήρωα. Η δήλωσή του, όταν φυλακισμένος του έγινε η πρόταση να προδώσει τον αρχηγό του και να αποζημιωθεί με ένα σεβαστό ποσό, «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής» και η κραυγή του από το κρησφύγετο «αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας», ενώ ήξερε πως ο θάνατος ήταν κοντά, δείχνει περίτρανα για ποια ιδιαίτερη μορφή της Κυπριακής ιστορίας ασχολήθηκε και έγραψε το βιβλίο της η Δόξα Κωμοδρόμου, ανέφερε, που χωρίς φόβο έπεσε υπερασπιζόμενος τα ιδανικά, τα δικά του μα και της πατρίδος του.

Η συγγραφέας Δόξα Κωμοδρόμου, στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι μόλις είχε λάβει επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο  έκρινε το βιβλίο  κατάλληλο για εμπλουτισμό όλων των σχολικών βιβλιοθηκών, με στόχο την αξιοποίησή του από εκπαιδευτικούς και μαθητές και απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρώην Υπουργό Παιδείας, Δόκτορα Κώστα Καδή, γι’ αυτή τη σημαντική  απόφαση. «Ο Κυριάκος Μάτσης μας καλεί να συνεχίσουμε το ασυμπλήρωτο έργο του. Μονάχα έτσι θα συντρίψουμε την αδικία και θα δικαιώσουμε την ιδιαίτερη και γενική «γεωγραφική» μας ιστορία», κατέληξε η συγγραφέας στη δική της ομιλία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αδελφός του ήρωα Γιαννάκης Μάτσης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Αθηένου, εκπρόσωποι άλλων οργανωμένων συνόλων και πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση του Κυριάκου Μάτση, ενώ παιδιά του Δημοτικού Σχολείου ΚΑ απάγγειλαν ποιήματα για τον Κυριάκο Μάτση.

Ο Δήμος Αθηένου απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τη Δόξα Κωμοδρόμου για τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου της, αλλά και της απευθύνει θερμά συγχαρητήρια για την αξιόλογη πρωτογενή δημοσιογραφική έρευνά της, μέσω της οποίας κατάφερε να παρουσιάσει την πολυδιάστατη και πολυσήμαντη μορφή του Απελευθερωτικού αγώνα, τον Ήρωα του Δικώμου, της Κύπρου και του Ελληνισμού, Κυριάκο Μάτση.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »