Γενικά

Δέσμευση Υπουργού: Ποιοι θα παίρνουν πρώτα το επίδομα τέκνου

Θα εξεταστεί και η επαναφορά επιδόματος μάνας με τρία παιδιά

Σημαντικά θέματα που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες τέθηκαν επί τάπητος σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

 

Πρώτα οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Η ΠΟΠΟ έθεσε στην πρόσφατη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, το πρόβλημα που προέκυψε από τη μη έγκαιρη καταβολή του επιδόματος τέκνου, για το οποίο η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι αντιμετωπίστηκε, ενώ δεσμεύτηκε, σύμφωνα με την οργάνωση, ότι στο μέλλον δεν θα γίνονται δεκτές το πρώτο εξάμηνο του έτους, αιτήσεις που αφορούν οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά, αλλά μόνο των τριτέκνων και πολυτέκνων.

 

Θα εξεταστεί το θέμα για επίδομα μάνας και για τρίτεκνες

Τέθηκε επίσης το θέμα της αναγνώρισης της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς και η επαναφορά του επιδόματος μάνας μόνο για τις μάνες με τέσσερα παιδιά, εξαιρώντας τις μάνες με τρία παιδιά, οι οποίες λάμβαναν προηγουμένως το εν λόγω επίδομα, με την Υπουργό να υπόσχεται ότι θα εξετάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟ, στη συνάντηση η κ. Αιμιλιανίδου εισηγήθηκε τη δημιουργία παιδοκομικών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις με την παραχώρηση κινήτρων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενες μάνες.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης προβληματισμό για την αναποτελεσματικότητα στον τρόπο λειτουργίας του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, και τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.

Εξάλλου, η ΠΟΠΟ είχε συνάντηση πρόσφατα και με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, στην οποία παρουσιάστηκε η κατάσταση του δημογραφικού προβλήματος και κατ΄ επέκταση πως επηρεάζεται από τη λειψανδρία η Εθνική Φρουρά. Η ΠΟΠΟ ζήτησε την εξίσωση της αντιμισθίας των εθνοφρουρών που προέρχονται από  τρίτεκνες οικογένειες με τις πολύτεκνες οικογένειες.

Συζητήθηκαν επίσης μέτρα για μείωση της θητείας για το τρίτο παιδί τρίτεκνων αρρενογονικών οικογενειών καθώς επίσης και την παραχώρηση διπλάσιου μισθού για τους τέσσερις τελευταίους μήνες της θητείας τους.

Συζητήθηκε παράλληλα η παραγωγική αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας και πώς αξιοποιούνται οι οποιεσδήποτε δεξιότητες των στρατιωτών.

Η ΠΟΠΟ ζήτησε επίσης, για την αποφυγή ταλαιπωρίας, οι στρατιώτες να παραπέμπονται στις αντίστοιχες οργανώσεις ΠΟΠΟ ή ΠΟΠ για την έκδοση βεβαιώσεων για το στρατό, αντί στους Κοινοτάρχες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »