Breaking News

Οικονομία

Δέκα νέα ξενοδοχεία για τον δήμο Λάρνακας

Συγκροτήματα διαμερισμάτων και διατηρητέα μετατρέπονται σε ξενοδοχεία τύπου city και boutique

Το γεγονός ότι η Λάρνακα επιλέγηκε από την παγκόσμια αλυσίδα ξενοδοχείων Radisson ως η επαρχία για τη λειτουργία των τριών ξενοδοχείων της εταιρίας στην Κύπρο, ήταν ίσως μόνο η αρχή για την τουριστική ανάπτυξη που φαίνεται να συντελείται στην πόλη. Μια δεύτερη απόδειξη αυτού είναι ίσως το γεγονός ότι αυτή την στιγμή ο δήμος Λάρνακας έχει ενώπιόν του αιτήσεις για δημιουργία δέκα νέων ξενοδοχείων εντός των ορίων του. Σε αυτές δεν υπολογίζονται το ξενοδοχεία Radisson Blu το οποίο αναμένεται να δεχτεί τους πρώτους του πελάτες τον Ιούλιο και το ξενοδοχείο Frangiorgio. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Βύρα, πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο κέντρο της πόλης σε Άγιο Λάζαρο, παλιά αγορά, πλατεία Ερμού και Μακένζι. Μεταξύ αυτών και δύο διατηρητέα κτήρια στην περιοχή Αγίου Λαζάρου τα οποία θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο τύπου boutique.

Εν αναμονή και της αναθεώρησης της περί ξενοδοχείων νομοθεσίας, η οποία θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο και θα εισαγάγει νέες κατηγορίες ξενοδοχείων, η πλειοψηφία των αιτήσεων που έχει ενώπιόν του ο δήμος Λάρνακας αφορούν νέες οικοδομές αλλά και πολυκατοικίες οι οποίες θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο τύπου city hotel. Εξάλλου, boutique και city hotels πρόκειται για τύπους ξενοδοχείων που ταιριάζουν στο προφίλ του κέντρου της πόλης αναφέρει στην «Κ» η λειτουργός της εταιρίας τουριστικής προβολής και ανάπτυξης Νανά Ασμένη Παύλου. Και εξηγεί ότι τέτοια ξενοδοχεία μπορούν να αναπτυχθούν σε πόλεις και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν τα χαρακτηριστικά ενός ξενοδοχείου resort. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αύξηση του ενδιαφέροντος για άνοιγμα ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης οδήγησε και η αναβάθμιση των τελευταίων χρόνων που έδωσε νέα πνοή στην πόλη του Ζήνωνα.

Σημειώνεται δε ότι μόνο το 2017, άνοιξαν στο κέντρο της Λάρνακας, το Edem En Suites, το Mikes Kanarium και το Qbic.Οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να ενισχύσουν το δυναμικό των κλινών της Λάρνακας σε ορίζοντα δύο-τριών χρόνων. «Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι βρίσκονται μόνο στα όρια του δήμου Λάρνακας, ενός μικρού δήμου, τόσες πολλές αιτήσεις. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση στη Λάρνακα η οποία πάντα είχε μειωμένο δυναμικό κλινών σε σχέση με άλλες επαρχίες, οπότε πλέον ενισχύεται το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης αλλά και της επαρχίας», τονίζει η κα Ασμένη Παύλου.

 

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες εκατομμυρίων

H Λάρνακα αριθμεί σήμερα 109 αδειούχα τουριστικά καταλύματα που αντιστοιχούν σε 6282 κλίνες

Τα δέκα ξενοδοχεία αφορούν πρωτοβουλίες από αντίστοιχο αριθμό επενδυτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κύπριοι. Πρόκειται για επενδύσεις εκατομμυρίων, ενώ σε μια πρώτη εκτίμηση το κόστος για ανέγερση ή μετατροπή τους σε ξενοδοχειακά καταλύματα ανέρχεται περί τα 2-3 εκατομμύρια. Στην περίπτωση δε της μετατροπής των δύο διατηρητέων ξενοδοχείων, το κόστος για την ανακαίνιση είναι σαφώς περισσότερο. Έτσι το ποσό για το σύνολο των νέων ξενοδοχείων εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια. Είναι σαφές ότι τέτοιες επενδύσεις είναι μεγάλο θέμα για την Λάρνακα η οποία αντιμετωπίζει διαχρονικά μεγάλη στασιμότητα. Η ανάπτυξη άρχισε δειλά δειλά τα τελευταία τρία χρόνια και φαίνεται να κορυφώνεται το 2018 όπως αναφέρουν στην «Κ» τοπικοί φορείς.

 

Συν 400 κλίνες

Σε επίπεδο περιφέρειας η Λάρνακα αριθμεί σήμερα 109 αδειούχα τουριστικά καταλύματα που αντιστοιχούν σε 6.282 κλίνες. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ενισχυθεί την τρέχουσα χρονιά με 400 νέες κλίνες οι οποίες αντιστοιχούν σε τέσσερα ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία λειτουργούν φέτος είτε για πρώτη φορά είτε επαναλειτουργούν μετά από λίφτινγκ, όπως έγινε στην περίπτωση του Lebay hotel, πρώην Lenios Hotel το οποίο προσφέρει 108 νέες κλίνες. Σε αυτό υπολογίζονται και οι 210 κλίνες του Radisson Blu στην περιοχή του κυκλικού κόμβου του λιμανιού οι οποίες θα είναι διαθέσιμες από τον Ιούλιο, και οι 108 κλίνες του Frangiorgio Hotel το οποίο ήταν από τις πρώτες μετατροπές συγκροτήματος διαμερισμάτων σε ξενοδοχείο. Σημαντικότατη εξέλιξη για το ξενοδοχειακό προϊόν της περιοχής αποτελεί και η ανακαίνιση του Michael’s Beach Hotel με 130 κλίνες στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, το οποίο αγοράστηκε πριν από δύο χρόνια από ξένους επενδυτές, είναι υπό ανακαίνιση με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει την μετατροπή του ως πολυτελές ξενοδοχειακό κατάλυμα και αναμένεται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο με την επονομασία Solaar.

 

Σε ένα μήνα το Radisson

Σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί στην τουριστική εικόνα της πόλης η λειτουργία του πρώτου Radisson Blu, το οποίο αναμένεται να δεχτεί επίσημα τους πρώτους πελάτες στις 18 Ιουλίου ενώ οι κρατήσεις στο ξενοδοχείο ξεκίνησαν διαδικτυακά περί τα τέλη Μαΐου. Σημειώνεται ότι ολοκληρώνεται σταδιακά η εκπαίδευση για τους τμηματάρχες του ξενοδοχείου ενώ από τις 4 Ιουνίου έχει ξεκινήσει και η εκπαίδευση για το υπόλοιπο προσωπικό. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και στην συνέχεια το κτήριο θα δοθεί για «soft opening». Αυτό σημαίνει ότι το ξενοδοχείο είναι σε πλήρη λειτουργία και το προσωπικό θα εργάζεται με πραγματικά δεδομένα, στο πλαίσιο όμως εκπαιδευτικού προγράμματος. Σε ό, τι αφορά το Q Blu Plaza, δηλ. το εμπορικό κέντρο το οποίο θα βρίσκεται στο ισόγειο χώρο του κτηρίου, στόχος της διαχειρίστριας εταιρίας Sunny seekers Hotels, είναι αυτό να τεθεί σε λειτουργία ταυτόχρονα με το ξενοδοχείο. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο τοποθετεί την λειτουργία του περί τις αρχές Αυγούστου.

Σχετικά νέα

X
Translate »