ΠΡΟΣΩΠΑ

Δέκα Λεπτά με τον Κοινοτάρχη Οδούς συζητώντας για το Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στην Κοινότητα τους

Δέκα Λεπτά με το Κοινοτάρχη Οδούς                                                                                                    

συζητώντας για το Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στην Κοινότητα τους

Φιλόξενος , κοινωνικός , ευγενέστατος μα πάνω από όλα άνθρωπος που σέβεται τους συνεργάτες του. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας τόνιζε συνεχώς την συμβολή των υπόλοιπων κοινοτήτων , των κέντρων νεότητας και των άλλων οργανισμών που συνέβαλαν στην υλοποίηση του πρώτου Φεστιβάλ Μελιού στο ορεινό μέρος της Λάρνακας και συγκεκριμένα στο Χωριό Οδού.

Ο Κύριος Φιλίππου , μας περιέγραψε το πρόγραμμα του φεστιβάλ , μας ανέφερε τα άτομα που συνέβαλαν στην υλοποίηση της πιο κάτω ιδέας, και τόνισε την αξία των Κέντρων Νεότητας για την περιοχή .

Μέσα από την συνομιλία μας καταλάβαμε πως τα Κέντρα Νεότητας αποτελούν την καρδιά που δίνει ζωή στο «σώμα της Ορεινής Λάρνακας», άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και η ίδια η εκλογή του στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Δέκα Λεπτά με τον Μενέλαο Φιλίππου δέκα λεπτά με πολλές λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ Μελιού …

Πως Προέκυψε η ιδέα για την διοργάνωση του Φεστιβάλ Μελιού;

Η ιδέα προέκυψε από το ενδιαφέρον και την δραστηριότητα όλης της Ορεινής Λάρνακας στο τομέα της Μελισσοκομίας ! Σκεφτήκαμε ότι θα είναι ένα καλό γεγονός για να μάθει όλος ο κόσμος πως η περιοχή μας αλλά και η Λάρνακα γενικότερα δραστηριοποιείται στην Μελισσοκομεία .

 

Ποιες κοινότητες ή οργανώσεις θα συμμετέχουν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ ;

Οι Κοινότητες είναι η Οδού , η Μελίνη ,η Ορά , η Άγιοι  Βαβατσινιάς, η Λάγεια , η Βάβλα , ο Κάτω Δρύς και τα  Κάτω Λεύκαρα. Μαζί μας έχουμε και τον Δήμο Λευκάρων .

Οι οργανώσεις που μας στηρίζουν είναι:

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου ,
  • Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ΚΟΤ ,
  • Η Κίνηση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων ,
  • Τα Κέντρα Νεότητας της Περιοχής ,
  • Η Αναπτυξιακή Λάρνακας ,
  • Ο Οργανισμός Νεολαίας ,

Επίσης πάρα πολλοί είναι οι χορηγοί που μας στήριξαν και θα ήθελα να τους πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα .

 

 

Γιατί επιλέχθηκε το χωριό Οδού ως χώρος φιλοξενίας του Πρώτου Φεστιβάλ Mελιού;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ! Απλά αποφασίστηκε από την οργανωτική επιτροπή ότι θα το ξεκινήσουμε στο Χωριό Οδού.

 

 

 

 

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας ;

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει είκοσι(20) με τριάντα(30) εκθέτες της περιοχής μας αλλά και της κίνησης επαγγελματιών μελισσοκόμων που θα έχουν να δείξουν στο κόσμο τις γεύσεις των μελισσοκομικών προϊόντων τους. Επίσης θα υπάρχουν φρεσκοψημένα εδέσματα που θα τα κάμουν εκείνη την ώρα οι κοπέλες της περιοχής, έτοιμα για να τα δοκιμάσει ο κόσμος , θα υπάρχει παιδική γωνιά για τους μικρούς μας φίλους , θα έχουμε χορευτικά συγκροτήματα τις περιοχής κατά την διάρκεια της ημέρας και αν όλα πάνε καλά και μουσικό σχήμα το βράδυ ..Το απόγευμα θα έχουμε εκπαιδευτικό σεμινάριο για την μελισσοκομεία από καταξιωμένους ανθρώπους. Στην πλατεία του χωριού να μην το ξεχνούμε θα υπάρχουν σουβλάκια και κρέπες που θα σερβίρει το κέντρο Νεότητας Οδούς σε όλους τους παρευρισκομένους.

 

 

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στη Οδού την μέρα εκείνη ;

Όσα ανέφερα πιο πάνω, απλά θα επανέλθουμε εντός των ημερών με ποιο αναλυτικό πρόγραμμα

Με ποιο τρόπο οργανώνονται τα Κέντρα Νεότητας για να υποδεχθούν το πρώτο φεστιβάλ;

Χωρίς αυτούς δεν θα κάναμε τίποτα , νομίζω αυτό που σας λέω μόνο αρκεί για να καταλάβετε το έργο που κάνουν οι νέοι στην επαρχία μας και τους ευχαριστούμε.

 

 

Τι σχέση έχετε με τη «Παγκύπρια Κίνηση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων»;

Προσωπικά καμία , απλά η Κίνηση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων γνωρίζοντας ότι στις περιοχές υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες Μελισσοκόμοι αλλά και γνωρίζοντας τη συμβολή της περιοχής στην Κυπριακή Μελισσοκομεία στήριξε από την αρχή το Φεστιβάλ και τις προσπάθειες μας και τους ευχαριστούμε.

 

 

Στις περιοχές σας είναι γνωστό το όρος Μαχαιρά πείτε μας λίγα λόγια για αυτό καθώς και για τα άλλα μελισσοκομεία της περιοχής;

Το «Όρος Μαχαιρά», αυτή την στιγμή  εργοδοτεί  πέντε (5) άτομα από τις περιοχές της επαρχίας μας . Υπάρχει παγκύπρια σε όλα τα σημεία πώλησης σχεδόν και η ιστορία του ξεκινά από το 1983 .Στην περιοχή μας φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά μελισσοκομεία που κινούνται επαγγελματικά και πάνω από όλα μπορούν να σου προσφέρουν καταπληχτική ποιότητα ! Στην Ορεινή Λάρνακα υπάρχουν συνολικά δεκατρία (13) μελισσοκομεία.

 

 

Στα χωριά σας υπάρχουν επαγγελματίες Μελισσοκόμοι ;

Όπως προανέφερα και πιο πάνω Ναι !Επιπλέον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάδειξη οργανωμένων επαγγελματικά Μελισσοκομείων στις περιοχές μας αφού το ορεινό μέρος της Λάρνακας φιλοξενεί πολλά μελισσοκομεία και πάνω από όλα κατοικείται από νέους ανθρώπους που σχετίζονται με το χώρο της μελισσοκομίας.

 

 

Στα μελισσοκομία σας εργάζονται και γυναίκες ;

Σε ορισμένα κοντά στην περιοχή μας ναι

 

Επιμέλεια
Ιωάννα Αλεξάνδρου

Σχετικά νέα

X
Translate »