Going out

Γνώρισε καλύτερα την Ορεινή Λάρνακα μέσα από μία Διαδρομή Γαστρονομικής Παράδοσης

Η Ορεινή Λάρνακας αποτελεί ένα συνονθύλευμα απαράμιλλης γραφικότητας, πλούσιας ιστορίας και αυθεντικών γεύσεων. Τούτα τα στοιχεία, πλαισιώνονται από χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, με στενά δρομάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πετρόκτιστα σπίτια με εσωτερικές αυλές. Τοποθετημένα σε μια λοφώδη περιοχή με πλούσια τοπική βλάστηση, τα χωριά της ορεινής Λάρνακας προσφέρονται για να βιώσει ο επισκέπτης την παράδοση και τη ζωή μιας άλλης εποχής. Ν’ απολαύσει την απλότητα και τους ήρεμους ρυθμούς ζωής, τα τοπικά έθιμα, τις δραστηριότητες και τις γνήσιες γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας.

Σ΄ αυτό είναι που αποσκοπεί και η δημιουργία της Διαδρομής Γαστρονομικής Παράδοσης της Ορεινής Λάρνακας από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. Στη γνωριμία του επισκέπτη με την τοπική παράδοση και κουλτούρα, στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως στην ανάδειξη των ενασχολήσεων των προγόνων μας. Για να διατηρηθούν ζωντανές στο χρόνο και στη φθορά που επιφέρει η τεχνολογία και οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

H διαδρομή προτείνει επισκέψεις σε εργαστήρια ή μικρές βιοτεχνίες που ενασχολούνται με την παρασκευή τοπικών προϊόντων. Επισκέψεις, ουσιαστικά, στους θεματοφύλακες της γαστρονομικής μας παράδοσης. Σ’ αυτούς που με επίπονη δουλειά, αλλά με πολύ μεράκι, μας βοηθούν να επανασυνδεθούμε με τις ρίζες μας.

Σκαρίνου
Εργαστήριο «Ελένη Μίμη»: Γαλακτοκομικά (χαλλούμι, αναρή, γιαούρτι, τραχανάς)
Φάρμα “Golden Donkeys”: Προϊόντα γάλακτος γαϊδάρας (γάλα, λικέρ, σοκολάτα), ελαιόλαδο, χαρουπόμελο

Λεύκαρα
Βιοτεχνία «Τα Ωραία Λεύκαρα»: Λευκαρίτικα λουκούμια
«Ώρα για Γλυκό»: Παραδοσιακά γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι κ.α.

Κάτω Δρυς
«Μουσείο Μέλισσας»: Μέλι και συκόπιττες.
«Το Μαδράτζι της Γιαγιάς»: Παραδοσιακά εδέσματα όπως τρεμιθόπιτες, αμυγδαλωτό, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.
Οινοποιείο «Κτήμα Χριστούδια»: κρασί, παλουζές, σιουσιούκος.

Βάβλα
“Ecophysis”: Μέλι και υποπροϊόντα

Οδού
Μελισσοκομεία «Χειμώνα»: Μέλι και υποπροϊόντα και παλουζές με μέλι

Αγίοι Βαβατσινιά
Εργαστήριο «Έρμη»: γλυκά του κουταλιού

Χοιροκοιτία
Εργαστήριο «Πέτρος Νικολάου»: Καλαθοπλεκτική και χαλλούμι στο ταλάρι

Άγιος Θεόδωρος
Εργαστήρια «Μαρίνα Ξενοφώντος» και «Το Σκλινίτζι-Μαρία Αντωνίου»: Μακαρόνια σμίλας/σκλινιτζιού

Παρόλο που η διαδρομή εστιάζεται στη γαστρονομία, θα ήταν παράλειψη να μην περιλαμβάνονταν και επισκέψεις σε εργαστήρια του Λευκαρίτικου κεντήματος, μια τέχνη ενταγμένη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Προτείνεται επίσκεψη στη Σκαρίνου για το μεγαλύτερο Λευκαρίτικο κέντημα που έχει ενταχθεί στο βιβλίο Γκίνες και στα Λεύκαρα στο κατάστημα «Ρούβη» το οποίο διαθέτει αυθεντικά χειροποίητα κεντήματα καθώς και δημιουργήματα παραδοσιακής αργυροχοΐας.

Πηγή: timeoutcyprus.com

Σχετικά νέα

X
Translate »