Γενικά

ΓεΣΥ: Διάλογος από Σεπτέμβρη για φαρμακεία και χημεία

Προετοιμάζεται για να μπει το Σεπτέμβριο στην τελική ευθεία των διαδικασιών για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. 

Με δεδομένο, ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος με όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και παράλληλα θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί, προωθηθεί και εγκριθεί και όλοι οι Κανονισμοί για τον τρόπο συνεργασίας του Οργανισμού με τους επαγγελματίες υγείας, ο ΟΑΥ άρχισε στην ουσία να μετρά το χρόνο αντίστροφα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η ετοιμασία δύο νέων προσχεδίων Κανονισμών οι οποίοι θα αφορούν τον τρόπο συνεργασίας των Εργαστηρίων (χημείων) και των Φαρμακοποιών με τον ΟΑΥ αλλά και τον τρόπο συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας των δύο αυτών ομάδων στο ΓεΣΥ.

Και τα δύο προσχέδια Κανονισμών, θα τεθούν στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι απλοί πολίτες, εάν το επιθυμούν, να εκφράσουν τις απόψεις ή/και τις ενστάσεις τους επί των προτάσεων του Οργανισμού.

Παράλληλα με την ετοιμασία των Κανονισμών ο ΟΑΥ έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και επίσημα η διαβούλευση τόσο με τα Εργαστήρια όσο και με τους Φαρμακοποιούς για το ύψος των αποζημιώσεων τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Με τους φαρμακοποιούς έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές, ωστόσο ο διάλογος δεν έχει ακόμα μπει στην ουσία του αφού ο ΟΑΥ δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του για την αμοιβή που προτίθεται να προτείνει στον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Οι θέσεις βεβαίως φαρμακοποιών και ΟΑΥ δεν είναι εντελώς άγνωστες στις δύο πλευρές και από τον Οργανισμό εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο διάλογος θα είναι σχετικά σύντομος και θα έχει θετική κατάληξη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ τόσο τα ιδιωτικά εργαστήρια (χημεία) όσο και τα ιδιωτικά Φαρμακεία θα προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους τους δικαιούχους και θα αμείβονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στη βάση των όσων συμφωνηθούν βεβαίως με τον ΟΑΥ.

Παράλληλα με τις διεργασίες για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν εργαστήρια και φαρμακεία ο ΟΑΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας των σχολίων/απόψεων/ενστάσεων και εισηγήσεων που τέθηκαν ενώπιον του από όλους τους εμπλεκόμενους για τα δύο Κείμενα Κανονισμών που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα στη δημόσια διαβούλευση και αφορούν τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το Σύστημα.

Όπως πληροφορούμαστε, η ομάδα που ασχολείται με την επεξεργασία των θέσεων αυτών θα ετοιμάσει στη συνέχεια πρόταση,  την οποία και θα θέσει ενώπιον του συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγεία,ς το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για το ποιες από τις επισημάνσεις των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τον Οργανισμό και να ενσωματωθούν στα τελικά Κείμενα των Κανονισμών πριν αυτά προωθηθούν στο υπουργείο Υγείας για έγκριση.

Σε εξέλιξη βεβαίως βρίσκονται και οι διαδικασίες για το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ το οπίο προχωρεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

Συνεχίζεται η διαβούλευση με τον ΠΙΣ
Αν και δημοσίως το θέμα των αμοιβών των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ δεν φαίνεται να έχει κάποια εξέλιξη, στο παρασκήνιο καθημερινά γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου
και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Ύστερα και από την απάντηση του ΠΙΣ στις προτάσεις του ΟΑΥ και παρά το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των γιατρών και του προϋπολογισμού που ο Οργανισμός έχει προτείνει, το σκηνικό θεωρεί πλέον ξεκάθαρο καθώς οι δύο πλευρές συζη-
τούν επί πραγματικών και όχι υποθετικών σεναρίων.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει καθώς τουλάχιστον για την περίπτωση των Προσωπικών Ιατρών οι οποίοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ από την πρώτη φάση της εφαρμογής του, η όποια διαβούλευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »