Αναπτυξιακά Έργα

Βύρας: Προχωρούν η ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Την εκτίμηση ότι προχωρούν οι εργασίες για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας καθώς και το θέμα της μετακίνησης των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, εξέφρασε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Σε συνάντηση που είχαν χθες δημοσιογράφοι της Λάρνακας με τον Δήμαρχο, έγινε ενημέρωσε για θέματα που απασχολούν την πόλη και για το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας είπε πως τη περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριο Δημητριάδη και τους μελετητές του έργου κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα και τα ελάχιστα κριτήρια που απαιτούνται για την επένδυση.

Πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση διεφάνη πως τα ελάχιστα κριτήρια που θα καθοριστούν είναι γενικές αποτυπώσεις όπως το μέγεθος των κρουαζιερόπλοιων που θα φτάνουν στο λιμάνι και ένα μίνιμουμ θέσεων σκαφών για ελλιμενισμό στη μαρίνα.

Ωστόσο σημείωσε πως οι ελάχιστες απαιτήσεις του Δήμου Λάρνακας λαμβάνουν υπόψη τους δημότες ώστε η καθημερινότητα τους να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο και η ανάπτυξη να εμπίπτει στα πλαίσια του τοπικού σχεδίου.

Σημείωσε ότι αναμένεται η τελική απόφαση για την εταιρεία ή κοινοπραξία που θα επιλεγεί από τις προτάσεις ενδιαφέροντος που θα έχουν προεπιλεγεί και στη συνέχεια θα γίνει η τελική συγγραφή των όρων προσφοράς. Ανέφερε ότι τέλη του χρόνου αναμένεται να ανατεθεί το έργο σε συγκεκριμένο επενδυτή, σημειώνοντας πως ο Δήμος Λάρνακας δεν μπορεί να έχει λόγο στο έργο παρά μόνο με την υποβολή των ελάχιστων απαιτήσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βύρας είπε ότι οι επενδυτές δεν είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν τη μελέτη που έκανε η εταιρεία Ernest & Young, σημειώνοντας πως ο Δήμος κατάφερε να πείσει ότι πρέπει να δοθεί κίνητρο για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου στο χερσαίο χώρο της επένδυσης καθώς και η δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης λεωφορείων.

Οσον αφορά το θέμα της μετακίνησης πετρελαιοειδών και εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας, ο Δήμαρχος είπε ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης για το θέμα, μετέχει και ένα άτομο από τον Δήμο, ότι η σχετική Επιτροπή συναντήθηκε με όλες τις εταιρείες και σημείωσε πως «φαίνεται ότι τα χρονοδιαγράμματα για τη μετακίνηση των εταιρειών πετρελαίου, τον Μάρτιο του 2018 και υγραερίου τον Μάρτιο του 2019, δεν θα υλοποιηθούν», αφού υπάρχει το ενδεχόμενο οι δύο εταιρείες πετρελαιοειδών να ζητήσουν διορία ακόμα μερικούς μήνες.

Οσον αφορά τη μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου ο κ. Βύρας είπε ότι ο Δήμος παρακολουθεί την όλη κατάσταση, αναμένεται η τελική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για το κατά πόσον θα δοθεί άδεια για ίδρυση Κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου και μετακίνηση τους στο Βασιλικό και στη συνέχεια «θα ξεκινήσουμε επαφές ακόμα και διαμαρτυρίες».

Εξήγησε ότι η ΕΠΑ υποστηρίζει μεν την δημιουργία Κοινοπραξίας ωστόσο θέτει στις εταιρείες κάποιους όρους που σχετίζονται με το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη σημείωσε, καμία εταιρεία υγραερίου δεν ανέφερε στον Δήμο πως δεν θα μετακινηθεί από τη Λάρνακα και υποστηρίζουν ότι αναμένουν πρώτα την απόφαση της ΕΠΑ και στη συνέχεια θα χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα για την αποχώρηση τους από το παραλιακό μέτωπο.

Ο Ανδρέας Βύρας εξήγησε ακόμα ότι «η απόφαση από την ΕΠΑ και ο χρόνος αποχώρησης είναι δύο μεταβλητές που θα καθορίσουν τελικά τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου στο Βασιλικό».

Πηγή: KYΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »