ΠΡΟΣΩΠΑ

ΒΙΝΤΕΟ: Η κατάθλιψη όπως τη βίωσε ο Αντώνης-Ανάλυση από ψυχολόγο

Η εμπειρία του Αντώνη με την κατάθλιψη-Τα αίτια, τα ταμπού, η διάγνωση και η θεραπεία

Ουίνστον Τσώρτσιλ, Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Χέμινγουεϊ. Ο καθένας απ’ αυτούς έβαλε το δικό του λιθαράκι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είχαν όλοι ένα κοινό: έπασχαν από κατάθλιψη. Εξάλλου, η ψυχική αυτή διαταραχή, δεν κάνει διακρίσεις.

Δεν έχει επίσης καμία σχέση με την θλίψη που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Λανθασμένα, η φράση «έχω κατάθλιψη» χρησιμοποιείται αρκετά συχνά, όταν θέλουμε να εκφράσουμε την άσχημη ψυχολογική μας διάθεση ή κούραση. Πρόκειται για μια σοβαρή παρερμηνεία καθώς η  μαύρη τρύπα της κατάθλιψης δεν είναι όσο απλή φαντάζει στο μυαλό κάποιων ανθρώπων, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία με πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση του celebrity chef – συγγραφέα – παρουσιαστή, Anthony Bourdain.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ το 50% δεν λαμβάνει θεραπεία.  Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών αναμένεται να την κατατάξει μέχρι το 2030, στην πρώτη θέση της λίστας ως τη συχνότερη νόσο στο δυτικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος ίσως να έγκειται στο γεγονός ότι οι άνδρες μεγαλώνουν με στερεότυπα που τους θέλουν να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους, να είναι σκληροί και να μην κλαίνε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκολίες να εκμυστηρευτούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Πώς μπορούμε τελικά να καταλάβουμε εάν όντως πάσχουμε από κατάθλιψη, ποια είναι τα αίτια και η θεραπεία; Σ’ αυτά τα ερωτήματα απαντά στην κάμερα της OffsiteCy η Κλινική Ψυχολόγος, Χριστίνα Πέτα, η οποία εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο θέμα. Μαζί της, ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αθλητισμού,  Αντώνης Αλεξόπουλος ο οποίος καταθέτει την δική του εμπειρία με την κατάθλιψη.

Γεννημένος να δίνει μάχες, ο Αντώνης κατάφερε να βγει από τον «λήθαργο» και να αγκαλιάσει τους δικούς του δαίμονες που δεν είχε αντιληφθεί ότι ζούσαν μέσα του για 17 ολόκληρα χρόνια.

Όταν έφθασε στο σημείο «μηδέν» με τη μορφή σκέψεων που άγγιζαν την ιδέα του θανάτου, για να φτάσει ο ίδιος στη λύτρωση του μαρτυρίου που ζούσε, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο. Η θεραπεία.

Σπάζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας που αρκετές φορές δεν επιτρέπουν τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη να ζητήσουν καν βοήθεια λόγω συναισθημάτων ντροπής που ίσως να νιώθουν, ο ίδιος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί και κανείς δεν πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις για να ζητήσει βοήθεια.

Εξάλλου όπως είπε κάποτε ο αξιοθαύμαστος  Stephen Hawking σχετικά με την κατάθλιψη, δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινές μοιάζουν οι μαύρες τρύπες, υπάρχει πάντοτε τρόπος διαφυγής.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο:

Σχετικά νέα

X
Translate »