Αναπτυξιακά Έργα

Α. Βύρας: Τα όσα δήλωσε αναλυτικά για τα δύο έργα που προβλέπεται να αρχίσουν εντός του 2018

Δύο μεγάλα έργα προβλέπεται να αρχίσουν στην πόλη μας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της Λάρνακας κ. Ανδρέας, με το ένα αφορά την ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς, ενώ το άλλο την ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη.

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι «για τη Δημοτική Αγορά τον Νοέμβριο προκηρύχθηκαν οι προσφορές και θεωρούμε βέβαιο ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2018. Το κονδύλι θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά Ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η ανάπτυξη θα αποτελείται από ισόγειο Δημοτική Αγορά, στην οποία θα στεγάζονται 20 – 24 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών, χώρος τοπιοτεχνημένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης. Στον όροφο, θα στεγάζονται τέσσερα υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος, ενώ ένα από τα τέσσερα υποστατικά θα λειτουργεί ως παραδοσιακό κυπριακό καφενείο, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα ελκύει ξένους τουρίστες αλλά και Κύπριους επισκέπτες».

Στην ταράτσα της Δημοτικής Αγοράς συνέχισε ο Δήμαρχος «θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου. Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης θα περιλαμβάνει 180 περίπου χώρους, κατανεμημένους σε έξι επίπεδα. Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα πρώτα τρία επίπεδα. Η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ατόμων που διακινούνται με τροχοκαθίσματα».

Για την ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι «εντός του επόμενου έτους προβλέπεται να αρχίσουν και τα έργα ανάπλασης της ενορίας του Αη Γιάννη, για την οποία εκκρεμεί η προκήρυξη προσφορών, δεδομένου ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το πρόβλημα για κάλυψη της δαπάνης αναφορικά με την υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δηλαδή Αρχής Ηλεκτρισμού, Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της Υδατοπρομήθειας. Οι υπηρεσίες αυτές αρνούνται να καταβάλουν την συγκεκριμένη δαπάνη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες σκέψεις όπως οι νέες εγκαταστάσεις των υπηρεσιών αυτών τοποθετηθούν υπέργεια και όχι υπόγεια, δεδομένου ότι στην ενορία του Αη Γιάννη υπάρχουν στο υπέδαφος της πάρα πολλές αρχαιότητες».

Εξήγησε ότι «το έργο θα αφορά την αναδιαμόρφωση του ιστορικού πυρήνα της ενορίας και εκτός από την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, θα γίνει ανακατασκευή του οδοστρώματος στους παρακείμενους δρόμους, κατασκευή πεζοδρομίων, τοπιοτέχνιση, φύτευση πρασίνου και δέντρων, εγκατάσταση κατάλληλης οδικής σήμανσης και δημιουργία χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Επίσης θα περιλαμβάνει «αναπαλαίωση κτιρίων και μνημείων και στόχος του έργου είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής καθώς και η ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της ενορίας.».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμα πως «υπάρχουν και αρκετά άλλα έργα τα οποία προβλέπεται να αρχίσουν εντός του 2018 με τις σχετικές δαπάνες να έχουν ενταχθεί στον Προϋπολογισμό Ανάπτυξης του Δήμου. Μεταξύ αυτών το Θέατρο Σκάλα αναμένεται να στοιχίσει περίπου 209 χιλιάδες ευρώ, το Τέμενος Ζουχούρι 130 χιλιάδες, η δημιουργία δρόμων για ΑμΕΑ 250 χιλιάδες, η εκτέλεση του πεζόδρομου της μαρίνας Λάρνακας 120 χιλιάδες, η δημιουργία του νέου Δημοτικού Κήπου 700 χιλιάδες, η κράτηση χώρου στάθμευσης στην Πιαλέ Πασιά 1,8 εκατομμύρια, η Παλαιά Λέσχη 1,2 εκατομμύρια ευρώ, η επέκταση του χώρου στάθμευσης στη περιοχή Μακένζη 160 χιλιάδες και οι εγκαταστάσεις αντισφαίρισης περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Ανδρέας Βύρας είπε ακόμα ότι «υπολογίζουμε πως σε πέντε περίπου χρόνια από σήμερα η Λάρνακα δεν θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει, αφού θα αποτελείται από νέα έργα που θα υλοποιηθούν και τη βελτίωση και ανάπλαση γνωστών τοποθεσιών όπως η πλατεία Ζουχούρη, η παλαιά Λέσχη και η ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη. Ευελπιστούμε ότι τα έργα αυτά και άλλα που έχουν δρομολογηθεί θα αναθερμάνουν την εμπορική και τουριστική κίνηση της πόλης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »