Τοπική Αυτοδιοίκηση

Α.Βύρας: Θα λάβουμε μέτρα αν δεν μετακινηθούν οι δεξαμενές

Επιστολές στους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας έχει αποστείλει το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας με τις οποίες ζητείται ενημέρωση εάν οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν ανταποκριθεί στην υπογραφή συμφωνίας, που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνησή τους απο τη Λάρνακα, στην περιοχή του Βασιλικού.

Ως γνωστό, η Λάρνακα βρίσκεται εδώ και χρόνια “εγκλωβισμένη” λόγω της παρουσίας των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου, ενώ την ιδια ώρα, τα χρονοδιαγράμματα για τη μετακίνηση τους, δίνουν και παίρνουν.

Οι δημότες της Λάρνακας ακούνε για χρόνια υποσχέσεις απο όλες τις κυβέρνήσεις  Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα πετρελειοειδή θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί το 2010

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5/10/2016 υπο την προεδρία του τότε υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών με τη συμμετοχή του Δήμου και των εταιρειών, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι “ δεν έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την μετακίνηση των αποθηκών των εταιρειών, με την έννοια ότι υπάρχει εν ισχύ το γνωστό χρονοδιάγραμμα” Βεβαια, συμπλήρωσε τότε ο κ. Χάσικος, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ίσως αυτό είναι ανέφικτο. Σημειώνουμε ότι με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, οι εταιρείες θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί τον Ιανουάριο του 2017, με τις εταιρείες να δηλώνουν ότι αυτό ήταν ανέφικτο.

Την αισιοδοξία του ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τα παράλια της Λάρνακας στο Βασιλικό, είχε εκφράσει  ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΕBE Λάρνακας, το 2017

Κρυφτούλι μεταξύ εταιρειών και κράτους

Έντονος απέναντι στο κράτος και τις εταιρείες εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας, ο οποίος έκανε λόγο για κρυφτούλι μεταξύ των δύο πλευρών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε το δημοτικό συμβούλιο στους υπουργούς εσωτερικών και ενέργειας με την οποία ο Δήμος ζητεί την υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε μεταξύ κράτους, δήμου και εταιρειών για τη μετακίνηση των πετρελειοειδών και την υπογραφή νομικής δέσμευσης μεταξύ όλων των μερών  μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ακατόρθωτο, φτάνει να υπάρξει βούληση και απαραίτητη διάθεση. Πρόσθεσε, ότι απο τη θεωρία θα πρέπει να προχωρήσουμε στην πράξη.

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο Δήμος

Ο Δήμαρχος Λάρνακας προχωρώντας ένα βήμα παρά κάτω προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η συμφωνία, τότε η πόλη θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Πηγή: offsite.com

 

Σχετικά νέα

X
Translate »