Γενικά

Αυτοκίνητα «βόμβες»… στους δρόμους

Απόλυτο χάος επικρατεί στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς καταγγέλλεται ότι έχει κατακλυστεί με αυτοκίνητα – σκοτώστρες από «πειρατές», οι οποίοι επιχειρούν το εύκολο κέρδος.
Αυτοκίνητα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε δυστυχήματα και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, εισάγονται από επιτήδειους, επιδιορθώνονται ή συναρμολογούνται με χαμηλό κόστος και πλασάρονται σε ανυποψίαστους καταναλωτές ως άθικτα. Οι επαγγελματίες του κλάδου, καταγγέλλουν ότι το φαινόμενο προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να οδηγούν οχήματα αμφιβόλου ασφάλειας.
Τα επικίνδυνα οχήματα δεν περνούν από κανένα έλεγχο, ούτε στο στάδιο της εισαγωγής τους, ούτε και αργότερα. Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εμπορίας Αυτοκινήτων (ΠΑΣΕΑ), το 90% των εν λόγω οχημάτων, μεταφέρονται σε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία δεν ελέγχονται από το Τμήμα Τελωνίων, με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού.

Οι χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας συγκολλήσεις οχημάτων (δύο χτυπημένα αυτοκίνητα μπορεί να γίνουν ένα) και οι χαμηλού κόστους επιδιορθώσεις, δεν γίνονται αντιληπτές ούτε κατά τον έλεγχο ΜΟΤ. Αίσθηση, προκαλεί, όμως, και η καταγγελία του ΠΑΣΕΑ για «αόρατο» χέρι που αφαίρεσε πρόνοια, η οποία καθιστούσε υποχρεωτική την αναγραφή στους τίτλους ιδιοκτησίας της εμπλοκής των οχημάτων σε δυστυχήματα. Ερωτήματα γεννά, όμως, και το γεγονός ότι τερματίστηκαν οι διεξοδικοί έλεγχοι που γίνονταν στο παρελθόν σε χτυπημένα αυτοκίνητα.
Ο ΠΑΣΕΑ περιγράφει στη «Σ» τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί ο παράνομος «μηχανισμός» και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αν και ενήμερη, παραμένει θεατής. Παρά τη σύσκεψη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο υπό τον Υπουργό Μεταφορών και όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες δεν λήφθηκε κανένα μέτρο. Το μόνο, που κινητοποιήθηκε είναι το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο εντόπισε σε πρώτη φάση 200 ιδιώτες, οι οποίοι προέβησαν σε τέτοιες εισαγωγές, ανάμεσά τους κυβερνητικοί και τραπεζοϋπάλληλοι.
Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »