Όμορφα της Πόλης

Αυξήθηκε ο αριθμός των Φλαμίνγκο

Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φλαμίνγκο που έχουν έρθει για να ξεχειμωνιάσουν στις αλυκές της Λάρνακας και της Ορόκλινης. 

Η ανομβρία που επικρατούσε από τον περασμένο Νοέμβριος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου Θήρας, ήταν η αιτία που παρατηρήθηκε μείωση των αφίξεων των φτερωτών επισκεπτών της Λάρνακας στην Αλυκή, κατά το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των φλαμίνγο που θα ξεχειμωνιάσουν στις λίμνες της Λάρνακας και της Ορόκλινης. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει φέτος και μια αλλαγή στην συμπεριφορά των φοινικοπτέρων, όπως αλλιώς ονομάζονται τα φλαμίνγκο.

Φέτος τα φλαμίγκο βρίσκονται συγκεντρωμένα κυρίως στο κέντρο της Αλυκής, όπου όμως είναι δύσκολος ο εντοπισμός της βασικής τους τροφής που δεν είναι άλλη από την Αρτέμια Σαλίνα, μια μικροσκοπική γαρίδα που ζει στη λάσπη του πυθμένα της Αλυκής.

Τις προηγούμενες χρονιές τα εξωτικά αυτά πουλιά προσέγγιζαν άφοβα τις όχθες της Αλυκής αναζητώντας την τροφή τους. Η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει, εκτιμούν οι ειδικοί, από το χειμώνα του 2013, όταν χιλιάδες φλαμίγκο είχαν κατακλύσει την Αλυκή, καταγράφοντας ρεκόρ στην άφιξη των αποδημητικών πουλιών.

Τότε είχαν προσελκύσει και χιλιάδες επισκέπτες, και άρχισε για πρώτη φορά η χρήση των drones. Η ανθρώπινη παρουσία απωθούσε τα πουλιά και η χρήση των drone τους προκαλούσε σοβαρότατη ενόχληση, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Το εντυπωσιακό λόγω της σπανιότητας του μαύρο Φλαμίγνκο δεν έχει εντοπιστεί φέτος ούτε και πέρυσι στις Αλυκές της Λάρνακας. Τα φλαμίνγκο αποδημούν από βόρειες χώρες για να αποφύγουν το κρύο και κατευθύνονται στο Νότο.

Σχετικά νέα

X
Translate »