Γενικά

Αυξάνονται στην Κύπρο τα ανεμβολίαστα παιδιά – Κίνδυνοι για επιδημίες

Ή εμβολιοφοβία εξαπλώνεται στη χώρα μας – Ποιοι οι κίνδυνοι επιδημιών

Σε μεγάλους μπελάδες έχουν βρεθεί στην Ελλάδα τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και ο ιατρικός σύλλογος μετά τα τελευταία κρούσματα ιλαρά και άλλων ασθενειών οι οποίες προ κρίσης συναντιούνταν μόνο σε ιατρικά συνέδρια και σε εξειδικευμένες μελέτες φοιτητών της ιατρικής.

Συγκεκριμένα, το κύμα της νόσου της ιλαρά στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά με τους παιδιάτρους να μην  μπορούν να ξεκαθαρίσουν αν ξεπερνούν τα 300 το μήνα.

Υπάρχει, λοιπόν, ο κίνδυνος επιδημιών στη χώρα μας; Παρατηρούνται φαινόμενα  μη- εμβολιασμού και τέτοιων κινημάτων στην Κύπρο; Τι πρέπει να κάνουμε για να μην φτάσουμε στη θέση αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών;

Από την Αγγλία

Το όλο ζήτημα κατά του εμβολιασμού ξεκίνησε από την Αγγλία και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο  με τα μη εμβολιασμένα παιδιά  να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφού προκαλούνται παλιές και ξεχασμένες ασθένειες.

Τραγικοί αριθμοί

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), το 2016 παρατηρήθηκε επιδημία Ιλαρά με περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, με τα 474 να ξεσπούν σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Η Ρουμανία, μάλιστα,  μετρούσε  17 νεκρούς το 2016 και 675 κρούσματα με τα περισσότερα θύματα να ήταν ανεμβολίαστα παιδιά.

Η επιδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ ήταν αποτέλεσμα της αντιεμβολιαστικής φρενίτιδας και της εκστρατείας κατά του εμβολιασμού των παιδιών και τα αποτελέσματα από το 2009 ήταν τραγικά:

Στη Γαλλία μεταξύ 2008-2010, η επιδημία ιλαράς  είχε 20.000 κρούσματα ενώ 5.000 άτομα έπρεπε να νοσηλευτούν με τα 1023 σοβαρά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των κρουσμάτων, αφορούσε ανεμβολίαστα άτομα.

Από το 2014 μέχρι και το 2015, παρατηρήθηκαν 3,804 κρούσματα ιλαράς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με το 70% να αφορά σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Το 2009, εξαπλώθηκε επιδημία ιλαράς  στη Βουλγαρία, στην  Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στην Τουρκία και στη Γερμανία με 24.000 κρούσματα.

Οι αριθμοί είναι τραγικοί αφού από το 2009 έως το 2012, τα κρούσματα ιλαράς σε όλην την  Ευρώπη είχαν τετραπλασιαστεί.

Ζήτημα Αυτισμού

Το αντιεμβολιαστηκό «κίνημα», ξεκίνησε μετά από τη μελέτη του γαστρεντερολόγου  Andrew Wakefield, με τίτλο: «Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children», σύμφωνα  με την οποία το εμβόλιο MMR  (κατά της Ιλαράς, των Μαγουλάδων και της Ερυθράς) σχετιζόταν με τον αυτισμό.

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι στη μελέτη του που δημοσιεύτηκε το 1998, συμμετείχαν μόλις 12 παιδιά και ουδέποτε επιβεβαιώθηκε η σύνδεση του αυτισμού με τον εμβολιασμό.

Το αντιεμβολιαστικό, λοιπόν, κίνημα ξεκίνησε σταδιακά το 1998 και από τότε εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλώντας δεκάδες προβλήματα.

Παράλληλα, το 2015, η ιλαρά σκότωσε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015 με τα περισσότερα  θύματα να είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα σε περιοχές όπου ο εμβολιασμός ήταν κάτω του 95%.

Οι χώρες με τα υψηλά ποσοστά αντιεμβολιασμού

Οι 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά άρνησης εμβολιασμού σ ε έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  EBioMedicine και αποτυπώνονται στον πιο κάτω πίνακα είναι:

Το φαινόμενο του αντιεμβολιασμού στην Κύπρο

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Παιδίατρο κο. Ανδρέα Κουζάλη, μας ειπώθηκε ότι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια τάση αντιεμβολιασμού με αρκετούς γονείς να επιλέγουν να μην εμβολιάσουν το παιδί τους και να ζητούν από τους παιδιάτρους να εξαιρεθούν από τη διαδικασία αυτή. Ασφαλώς, όμως, και οι διαστάσεις του φαινομένου αυτού δεν έχουν  φτάσει τα επίπεδα του κινήματος όπως υπάρχει στην Ελλάδα αλλά παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας παρατηρούνται μεμονωμένα περιστατικά που φτάνουν μόλις τα 5 ανεμβολίαστα παιδιά στα 1000. Γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν επηρεάστηκαν μεν πολλοί από τη θεωρία του Άγγλου γιατρού αφού ούτε το 5% στο γενικό σύνολο δεν παραμένει ανεμβολίαστο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κος Κουζάλης μας τόνισε ότι ακόμα και το 5% δεν εμποδίζει τους κινδύνους στην κυπριακή κοινωνία αν και τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα για να μας φοβίζουν για το ενδεχόμενο επιδημίας όπως σε άλλες χώρες αφού το 5% των ανεμβολίαστων παιδιών «εκμεταλλεύεται» το υπόλοιπο 95% που καλύπτεται από αυτές τις επιδημίες.

Συνεχίζοντας, ο κος Κουζάλης μας διευκρίνισε ότι αν συνεχιστεί η αυξητική τάση του μη- εμβολιασμού τότε ναι θα υπάρξει και στη χώρα μας κίνδυνος επιδημιών που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και το βρεφικό θάνατο όπως σημειώθηκε και στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τον κο Κουζάλη, την ίδια στιγμή αναπτύσσονται πολλές θεωρίες εναλλακτικών θεραπειών  και ομοιοπαθητικής που προτρέπουν τους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και άρχισαν, ήδη, να επηρεάζουν τους γονείς.

Για το λόγο αυτό, σε Γαλλία και Ιταλία επιβάλλεται δια νόμου ο εμβολιασμός των παιδιών με το εμβόλιο MMR ούτως ώστε να μην προκληθούν μελλοντικές επιδημίες.

Μια πρόταση, δε, που έχει τεθεί στην Κύπρο είναι να μέσω του Ιατρικού Συλλόγου οι γονείς που δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους να υπογράφουν ένα έγγραφο που θα αναφέρει ότι είναι με δική τους ευθύνη ο μη εμβολιασμός των παιδιών τους ούτως ώστε να μην επιρρίπτονται ευθύνες στους γιατρούς.

Σε ερώτηση μας κατά πόσον το κόστος των εμβολίων μπορεί να επηρεάσει την απόφαση των γονιών ο κος Κουζάλης μας ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα εμβόλια παρέχονται από το κρατικό νοσοκομείο δωρεάν αλλά, όμως, κάποια άλλα όχι. Γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόφαση τους.

Πηγή: offsite.com.cy

 

Σχετικά νέα

X
Translate »