Breaking News

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αυξάνεται το κόστος ανάπλασης της Πλατείας Αη Γιάννη λόγω του εντοπισμού αρχαιοτήτων από το ΣΑΛ

Αυξάνεται το κόστος για την ανάπλαση της Πλατείας του Αη Γιάννη στη Λάρνακα, λόγω του συνεχούς εντοπισμού αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκσκαφέων που γίνονται στη περιοχή από τον εργολάβο για το αποχετευτικό σύστημα.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί με δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι «προς το παρόν δεν μπορεί να μπει άλλος εργολάβος για να αρχίσει τα έργα ανάπλασης της Πλατείας του Αη Γιάννη, μέχρι να ολοκληρώσουν τη δική τους εργασία ο εργολάβος του αποχετευτικού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Επειδή σε όποια περιοχή και να σκάψει ο εργολάβος για το αποχετευτικό εντοπίζονται αρχαιότητες, ο Δήμος Λάρνακας προσπάθησε να επιταχύνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων παρέχοντας περισσότερους εργάτες και αρχαιολόγους».

Πρόσθεσε ότι «το πιο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει για την ανάπλαση της Πλατείας είναι το κόστος αφού αυτό λόγω των αρχαιοτήτων αναμένεται να διπλασιαστεί» εξηγώντας πως από 7 περίπου εκατομμύρια το κόστος του έργου υπολογίζεται να φτάσει τα 10 – 13 εκατομμύρια ευρώ, γι’αυτό και ζητήθηκε από το κράτος να καλύψει το επιπρόσθετο κόστος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι να κατανοήσει το κράτος ότι η περιοχή του Αη Γιάννη είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή και ότι χρειάζεται να επωμιστεί το επιπλέον κόστος που προκαλείται από τις ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η ανάπλαση της Πλατείας του Αη Γιάννη θα γίνει και θα παλέψουμε για να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λάρνακας.

Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι το επιπλέον κόστος που θα στοιχίσει το έργο «οφείλεται εκτός του εντοπισμού αρχαιοτήτων και στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις ένεκα των γνωστών διαφωνιών για την υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας».

Ανέφερε επίσης ότι τον περασμένο μήνα έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη τον οποίο και ενημερώνει πως λόγω της ανεύρεσης αρχαιοτήτων από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και των αναμενόμενων επιπρόσθετων καθυστερήσεων στις εργασίες ανάπλασης της ενορίας Αγίου Ιωάννη, προκύπτει μεγάλο ζήτημα με το τελικό κόστος του έργου.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ακόμα πως ο Δήμος Λάρνακας αδυνατεί να καλύψει το επιπρόσθετο κόστος και ζητά τη συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών με αύξηση της συνεισφοράς του κράτους, αφού χωρίς την συνεισφορά αυτή και με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Λάρνακας, είναι αδύνατη η υλοποίηση της ανάπλασης του Αη Γιάννη.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για την τριετία 2016-2018 καθώς και στο δημοσιονομικό πλαίσιο 2018-2020 αλλά με κονδύλι 5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 2/3 καλύπτονται από το κράτος και το υπόλοιπο 1/3 από το Δήμο Λάρνακας.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε ακόμα τους δημοσιογράφους ότι ο Δήμος κατέληξε στο ότι οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας του Αη Γιάννη δεν μπορούν να ξεκινήσουν ενώ βρίσκεται ακόμα στην περιοχή το ΣΑΛ, οπότε αυτές θα αρχίσουν με το τέλος των εργασιών του αποχετευτικού το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου χρόνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως απαίτηση του εργολάβου του ΣΑΛ είναι τα έργα για την ανάπλαση του Αη Γιάννη να αρχίσουν με την εκπνοή της περιόδου ευθύνης του εργολάβου του αποχετευτικού, που είναι 18 μήνες από την αποπεράτωση των έργων, προκειμένου το ΣΑΛ να καλυφθεί έναντι ενδεχόμενων κακοτεχνιών ή αστοχιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »