Εκπαίδευση

Αυλαία με λάθος στα Ελληνικά

Με λάθος στο εξεταστικό δοκίμιο άνοιξε χθες η αυλαία των Παγκύπριων Εξετάσεων, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Συγκεκριμένα, σε ερώτημα που αφορούσε στο αδίδακτο κείμενο, υπήρχε παραπομπή για την πρώτη παράγραφο, την οποία επέλεξαν να οριοθετήσουν και να προσδιορίσουν οι θεματοθέτες με συγκεκριμένες λέξεις. Ωστόσο, το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν περιλαμβάνεται στην παράγραφο αυτή. Το λάθος δεν αποτέλεσε αιτία να αλλάξει η διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν όπως είχαν προγραμματιστεί και χωρίς επιπρόσθετες διευκρινίσεις προς τους εξεταζόμενους.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή εξέταση παρακάθησαν 8.137 υποψήφιοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις είτε για λόγους απόλυσης είτε για πρόσβαση στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ακόμα και αν εκ πρώτης όψεως το λάθος δεν φαίνεται μοιραίο, εντούτοις, είναι σοβαρό, καθώς αναδεικνύει πρόβλημα επαγγελματισμού αλλά και συντονισμού από το υπουργείο Παιδείας. Πέραν αυτού, στις εξετάσεις συμμετέχουν 17χρονοι μαθητές φορτωμένοι με αρκετό άγχος, ως εκ τούτου, είναι εύλογο ότι ένα τέτοιο λάθος στο γραπτό πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση και το άγχος τους. Αναζητώντας και μη βρίσκοντας τη συγκεκριμένη παραπομπή στη βάση της οποίας πρέπει να γράψουν το δοκίμιό τους, χάνουν πολύτιμο χρόνο και κορυφώνεται το στρες τους.

Στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους, ώστε να διασφαλίζουν την αποφυγή και του παραμικρού λάθους στα γραπτά, τα οποία βεβαίως, έχουν επαρκή χρόνο για να ετοιμάσουν. Όσον αφορά στις περιπτώσεις μαθητών που προσπέρασαν το λάθος που βρήκαν στο δοκίμιο χωρίς να δώσουν σημασία, πρέπει να προβληματιστούν οι αρμόδιοι, αφού η στάση τους δεικνύει απαξίωση στην αυθεντία και στην αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματος και των λειτουργών του.

Το σχετικό ερώτημα στο γραπτό ήταν: «Να γράψετε δύο (2) τρόπους πειθούς που χρησιμοποιεί ο δοκιμιογράφος στην πρώτη παράγραφο (Τα τελευταία χρόνια… με κατανόηση) και ένα (1) μέσο πειθούς για κάθε έναν από αυτούς τους τρόπους. Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με συγκεκριμένα στοιχεία από την παράγραφο».

Η σχετική πρώτη παράγραφος του εξεταστικού δοκιμίου, με τίτλο η «Η βαρβαρότητα των καιρών μας» στην οποία δεν υπήρχε πουθενά η αναφορά περί… κατανόησης είναι η εξής:

«Τα τελευταία χρόνια ειδικοί περί τη φύση και το περιβάλλον επιστήμονες, μελετητές της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών, θεολόγοι με ευρείς ορίζοντες, άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων και γνώσεων, είχαν αρχίσει να προβληματίζονται για την πορεία των σύγχρονων κοινωνιών. Όλοι αυτοί διέβλεπαν ότι ο αδίστακτος, άναρχος, παγκοσμιοποιημένος καταναλωτισμός που κυριαρχεί στις διάφορες χώρες δεν μπορούσε να συνεχιστεί γιατί ήταν έξω από τις δυνατότητες της φύσης και τη δυναμικότητα των ατόμων. Σημείωναν επίσης ότι ένα από τα βασικά επακόλουθα του καταναλωτισμού ήταν η πνιγηρή ψυχολογική και υλική διαφθορά, η διαδικασία εξαχρείωσης που μας παρακολουθεί ως άτομα και μας χαρακτηρίζει ως κοινωνίες. Ο Τόμας Μαν έγραφε στον Τέοντορ Αντόρνο το 1952: “Εκείνο που βλέπω να έρχεται, να ανέρχεται και να εξαπλώνεται ακάθεκτα είναι απλώς η βαρβαρότητα…”».

Τέλος Ιουνίου τα αποτελέσματα

«Δεν πρόκειται για λάθος, είναι μια αβλεψία την οποία εντόπισαν οι φιλόλογοι και όχι οι μαθητές», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων και Κύπριων Φιλολόγων, Δημήτρης Ταλιαδώρος. Όπως εξηγεί ο κ. Ταλιαδώρος, «ξεκινά πράγματι με τις πρώτες τρεις λέξεις της παραγράφου, όμως δεν υπάρχει το τέλος. Όταν λέει στην πρώτη παράγραφο είναι σαφέστατο το τι εννοεί. Νομίζω πως δεν δημιουργήθηκε κανένα ζήτημα από τους μαθητές, άλλωστε είναι διακριτές –ακόμη και οπτικά– οι παράγραφοι. Γι’ αυτό και γίνεται λόγος για αβλεψία», ανέφερε ο πρόεδρος των οργανωμένων φιλολόγων και πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης απορίες για το συγκεκριμένο σημείο.

Σχετικά με τη δυσκολία των θεμάτων, ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε ότι επρόκειτο για θέματα τα οποία είχαν διδαχτεί 100% και μάλιστα χωρίς να εμπεριέχουν παγίδες. «Οι θεματοθέτες φέτος δεν θέλησαν να εντυπωσιάσουν, να πρωτοτυπήσουν ή ακόμη και να προκαλέσουν και να γίνουν αντικείμενο συζήτησης», είπε.

Για τη διαδικασία της χθεσινής εξέτασης αλλά και για τις ημερομηνίες που θα διορθωθούν τα γραπτά, μίλησε ο ανώτερος λειτουργός στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Στέλιος Χριστοφίδης. Όπως διασαφήνισε, «Τα εξεταστικά δοκίμια αποστάλθηκαν με πλήρη ασφάλεια σε κάθε αίθουσα εξέτασης. Μετά τις 11:00 η ώρα, ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης των τετραδίων των υποψηφίων». Όπως ανέφερε, οι απαντήσεις κατέληξαν στη Λευκωσία ώστε σήμερα να ξεκινήσει η διαδικασία της διόρθωσης.

Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι τα Νέα Ελληνικά θα χρειαστούν καιρό για να διορθωθούν επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των εξεταζομένων. Προέβλεψε μάλιστα πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Επιπλέον, σχετικά με τη σημερινή εξέταση στην αρμονία σημείωσε πως: «Είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που θα παρακαθήσουν. Συνεχίζουμε αύριο με γραφικές τέχνες και αγγλικά τετράωρων τεχνικών σχολών».

Πηγή: philenews.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »