Τουρισμός

Αριστείο στον τουρισμό η Λάρνακα

Κάθε λόγο για να αισθάνεται ικανοποίηση έχει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας. Η διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικτυακή πύλη τουριστικής αξιολόγησης TRIP ADVISOR απένειμε στο «Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών» της ΕΤΑΠ το Διεθνές Πιστοποιητικό Αριστείας για το έτος 2017.

Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος της Εταιρείας, η διάκριση βασίστηκε στις χιλιάδες θετικά σχόλια από ισάριθμους ξένους τουρίστες, που έλαβαν μέρος στο «Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών». Πριν επεξηγήσει τι ακριβώς αφορά το πρόγραμμα, η εκπρόσωπος της Εταιρείας υπογράμμισε πως μαζί με την ΕΤΑΠ, κερδισμένοι από τη σημαντική διάκριση είναι επτά κοινότητες ή περιοχές της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, όπου εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζεται το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα τουρισμού. Aξίζει να τονιστεί ότι παρέχεται δωρεάν στους συμμετέχοντες τουρίστες.

Το «Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών» της ΕΤΑΠ εφαρμόζεται τη χειμερινή περίοδο και περιλαμβάνει από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο επιμορφωτικές και συνάμα ψυχαγωγικές επισκέψεις τουριστών σε σημεία και περιοχές της πόλης και επαρχίας Λάρνακας με λεωφορεία. Στις εκδρομές αυτές οι συμμετέχοντες τουρίστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες από την κυπριακή κουλτούρα και παράδοση, με τη βοήθεια ξεναγών που επιστρατεύονται από την ΕΤΑΠ. Και παράλληλα, να αγοράσουν κάποια παραδοσιακά προϊόντα από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα κοινότητες, υποβοηθώντας έτσι έμμεσα τις τοπικές αυτές οικονομίες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα αυτών των περιηγήσεων έχει ως ακολούθως:

Στη Λίμνη της Ορόκλινης, κάθε Δευτέρα, οι τουρίστες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τα πουλιά και τα φυτά που συνθέτουν το οικοσύστημα του σημαντικού αυτού υγροβιότοπου. Στη Λίμνη υπάρχει μεγάλο Παρατηρητήριο, το οποίο έχει εφοδιαστεί από την ΕΤΑΠ με πολύ ισχυρά κιάλια, τα οποία διευκολύνουν τους φυσιολάτρες τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτή την επιμορφωτική εκδρομή.

Στον Μαζωτό, κάθε Τρίτη, οι περιηγητές τουρίστες μπορούν να περάσουν αρκετές ώρες με την ξεχωριστή διασκέδαση που προσφέρουν οι καμήλες στο γνωστό από χρόνια Πάρκο Καμηλών στην περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν χαρούπια ή σανό και να χαϊδέψουν τα μεγαλόσωμα ζώα και να βγάλουν ακόμα και φωτογραφίες μαζί τους. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τίκετ και να συμμετάσχουν στον μεγάλο περίπατο, ένα σαφάρι στις βουνοπλαγιές του Μαζωτού, οι οποίες γειτνιάζουν με τη θάλασσα, προσφέροντας μια μαγευτική εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Στον ιστορικό πυρήνα της Λάρνακας, κάθε Τετάρτη, αυτή τη φορά η εκπαιδευτική εκδρομή των χειμερινών τουριστών περιλαμβάνει ξενάγηση και γνωριμία με τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της πόλης, καθώς και με τον παλιό παραδοσιακό της αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, όπως αυτός διασώζεται στις μέρες μας μέσα από διατηρητέα κτήρια.

Στην Αθηένου, την Πέμπτη, η περιήγηση ξεκινά από το παραδοσιακό Καλλινίκειο Μουσείο στο δημοτικό μέγαρο. Ακολουθεί μετάβαση σε συγκεκριμένο χώρο της κοινότητας, όπου Αθηενήτισσες αγρότισσες και νοικοκυρές παρασκευάζουν χαλλούμια με τον παραδοσιακό τρόπο, μπροστά στα μάτια των τουριστών. Οι ξένοι δοκιμάζουν δωρεάν το ξεχωριστό αυτό κυπριακό έδεσμα, αλλά και μπορούν να αγοράσουν, αν θέλουν, χαλλούμια για να πάρουν μαζί τους. Η εκδρομή προσφέρεται ακόμη και για την ευκαιρία οι τουρίστες να γευματίσουν σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες με προτεινόμενο φαγητό το κλέφτικο ψητό της Αθηένου.

Στον ιστορικό πυρήνα της Σκάλας, στο κέντρο της Λάρνακας, κάθε Παρασκευή η περιήγηση προσφέρει τα εξής: Περιήγηση κατά μήκος των Φοινικούδων, του Κάστρου Λάρνακας και του παραλιακού μετώπου με τον πεζόδρομο στην Πιαλέ Πασά. Επίσης, οι τουρίστες με τη βοήθεια πάντα ξεναγού, έρχονται σε επαφή με τους εναπομείναντες παραδοσιακούς επαγγελματίες της Λάρνακας ή παραδοσιακά καταστήματα. Όπως π.χ. τεχνίτες του χαλκού, κωμοδρόμους σκαρπάρηδες και όσους άλλους παρόμοιους παραδοσιακούς επαγγελματίες υπάρχουν ακόμα στην παλιά Σκάλα.

Ξενάγηση στην ορεινή Λάρνακας

Κάθε Σάββατο στην ορεινή Λάρνακας ολοκληρώνεται το εβδομαδιαίο «Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών» της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.

Η πραγματικά εξαιρετική αυτή εκπαιδευτική εκδρομή περιλαμβάνει γνωριμία με τις φιλότιμες γυναίκες του Συνδέσμου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, οι πλείστες των οποίων παράγουν διάφορα παραδοσιακά τρόφιμα και εδέσματα, καθώς και κεντήματα, μπιμπελό, πίνακες κ.λπ. τα οποία οι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες σε κοινότητες όπως ο Κάτω Δρυς και ο Άγιος Θεόδωρος, ακόμα και τα Λεύκαρα, κατορθώνουν να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα, παρέχοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για παραμονή αυτών των ανθρώπων στα χωριά τους στην ορεινή Λάρνακας. Αυτή η υπέροχη εκδρομή ξεκινά με πρώτο σταθμό το Κίτι, όπου οι τουρίστες  ξεναγούνται στην αρχαία και πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες στο «Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών» της ΕΤΑΠ φορούν μπλούζες με τα διακριτικά της Εταιρείας, ενώ λίαν συντόμως οι ξεναγοί θα εφοδιαστούν με φορητά μικρόφωνα ώστε να μπορούν να τους ακούν άνετα όλοι οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »